Cuprins
Deși ambele băuturi pot fi extrase în același mod, folosind chiar o singură rețetă, diferența este dată de timpul de extracție și cantitatea finală de cafea din ceașcă.
Această metodă de preparare, espresso italian, a apărut în 1901 în Italia, că urmare când ne referim la orice variantă de espresso, aceasta este o băutură provenită din Italia.
Rețetă espresso Italian?
Pentru a obține un espresso italian este nevoie de un espressor, fie el manual sau automat. Parametrii de bază de la care o pornesc toți profesioniști pentru o extracție corectă sunt:
- 18-20 grame de cafea măcinată fin pentru a obține două espresso italian în
- portafiltrul dublu.
- Timp de extracție de 25-30 secunde.
- Temperatura ideală a apei 90-94 grade.
- Maxim 20 ml pentru un singur espresso.
- Presiunea în boilerul espressorului maxim 9 bari.
Folosind acești parametrii ca o bază pentru obținerea unui espresso italian vei putea identifica mai ușor fluctuațiile care pot apărea în extracție. Când totul este setat urmează pașii de mai jos.
- Râșnește cafeaua în portafiltru
- Tampează cu o greutate de minim 15kg pentru a crea un pat de cafea foarte compact.
- Cuplează portafiltrul în espressor
- Așează ceștile sub espressor.
- Pornește extracția împreună cu timerul.
- Oprește extracția și testează.
Dacă extracția nu este în parametrii indicați, acest lucru înseamnă că fie gradul de măcinare nu este cel corect, fie trebuie ajustată cantitatea de cafea măcinată în portafiltru, fie alți factori.
Tips & Tricks espresso italian
- Dacă toți parametrii sunt corecți, dar cafea încă are un gust bitter, scade temperatura din boiler dacă espressorul o permite. Dacă nu, mărește cantitatea din ceașcă cu în 5 ml.
- Un indicator al prospețimii și a unei extracții corecte este crema de la suprafață unui espresso. Aceasta trebui să aibă o culoare aurie, plăcută și un miros aromat.
- În cazul în care vrei să obții un ristretto oprește extracția de mai sus la jumătate pentru a obține 10 ml pentru o singură doză de espresso.
- Testează diferite tipuri de cafea, grade de măcinare și temperaturi pentru a descoperi espresso-ul ideal. Gusturile sunt subiective și se descoperă prin testare.