Tipuri de băuturi pe bază de espresso

Cafeaua a devenit pentru mulți dintre noi fie o necesitate, fie un fel de ritual de a ne deconecta din cotidian. Așa că nu e de mirare că această industrie explodează de la an la an, iar periodic apar băuturi noi în meniurile cafenelelor locale.
selective focus photography of a cup of black coffee

Vom face aici o scurtă călătorie de la ce este un espresso, cum se prepară acesta, la cele mai cunoscute tipuri de băuturi care se pot obține. Iar dacă există vreun moment în care ai nevoie să te inspiri, simte-te liber să revii la această listă ori de câte ori este nevoie.

Ce este un espresso?

Probabil că ai mai fost curios până acum și nu este chiar un mister ce este această băutură. Se prepară mai exact din anul 1901, a trecut prin multe variante și modificări, iar în prezent stă la baza celor mai consumate băuturi în întreagă lume.

Pentru a obține un espresso bun, echilibrat, e nevoie de un aparat care să poată îndeplini două funcții: să încălzească apa la 90-95 grade și să aibă presiune de minim 8 bari, maxim 15. Restul funcțiilor pe care le are un espressor sunt fie pentru a spori productivitatea, fie pentru a obține diferite extracții. Însă esența unui aparat sunt cele două funcții.

Așadar, pe scurt, un espresso este o extracție obținută la o temperatură de 90-95 grade cu o presiune de 8-15 bari (ideal 9). Această extracție este o băutura concentrată, cremoasă, elastică și stă la baza zecilor de băuturi pe care le servim în toate coffee shop-urile.

Cea mai bună cafea boabe

Cafeaua boabe provine din foarte multe surse ca să nu le poți diferenția în arome și gust. Arborele de cafea crește în toate zonele…
Citește tot
brown coffee beans

Cum se prepară un espresso?

Procesul este unul simplu. Vom vorbi aici despre pașii de urmat la un espressor manual, cele automate nu au nevoie de instrucțiuni (de obicei se întâmplă la o apăsare de buton).

  1. Decuplează portafiltrul espressorului (acel coș în care se vă pune cafeaua râșnită)
  2. Curăță-l. Este important să nu aibă nici reziduuri de la o extracție anterioară, nici apă.
  3. Râșnește cafeaua. Acest pas este foarte important, iar în funcție de capacitatea portafiltrului poți pune între 8 și 20 grame pentru a obține fie 20 ml de espresso, fie 40.
  4. Presează cafeaua cu un tamper (un accesoriu indispensabil) cu suficientă forță cât să strivești o prună necoaptă.
  5. Cuplează portafiltrul în espressor și pornește butonul de extracție.

Tipuri de băuturi pe bază de espresso

Acum că am parcurs această mini călătorie prin lumea unui espresso, să revenim la lista băuturilor pe care le putem obține. Va fi o listă cu băuturi pe care cu siguranță le-ai întâlnit, dar care va servi ca inspirație zilnică.

Cappuccino

Această băutură, ca toate de altfel, a suferit de-a lungul timpului multe modificări. Totuși principiul de bază a rămas același, modificările au fost fie despre cantitate, fie despre textură.

Un cappuccino se obține dintr-o singură doză de espresso (single shot) și 85-130 ml cremă de lapte. Că să fie o băutură corectă este important ca la suprafață să fie cremoasă, densă, aproape de textura spumei, dar să nu se evapore repede.

Rație cafea/lapte: 1:5

Cafe Latte

De-a lungul istoriei și-a câștigat locul pentru cea mai lăptoasă băutură. Oricine știe că un cafe latte este o băutură cu mult lapte. Și exact așa este. Se obține, în general, dintr-o singură doză de espresso și 220-300 ml lapte. În mod corect, textura trebuie să fie mai lichidă, iar la suprafață stratul de cremă să fie subțire și elastic.

Rație cafea/lapte: 1:12

Flat White

Originea aceste băuturi este împărțită în două tabere. Cei care cred că australienii au inventat-o, prima mențiune a unui flat white fiind în 1962 într-un film britanic unde doi actori întră într-o cafenea din Sydney și comandă două flat whites. Iar în cealaltă tabără se află Noua Zeelanda care își asumă invenția acestei băuturi. Ba chiar a existat o cafenea care considera că această băutură a fost rezultatul unui cappuccino eșuat și așa a luat naștere renumitul flat white.

Conține două shoturi de espresso (40-50 ml) și 150-160 ml lapte. Din acest motiv este considerată o cafea mai intensă și cu o doză mai mare de cofeină, dar echilibrată în gustul dintre cafea și lapte.

Rație cafea/lapte: 1:3

Macchiato

Aproape că poți auzi acest cuvânt cu accent italian. Macchiato este o cafea pe care aproape că nu ai cum să o uiți și este preferata celor care vor un dozaj cafea – lapte identic. Se obține dintr-un shot de espresso (20 ml) și 20 ml cremă de lapte.

Rație cafea/lapte: 1:1

Piccolo

Piccolo Latte este o băutură mai puțin cunoscută. Nu toate coffee shop-urile oferă în meniul lor această băutură, dar există anumite părți ale lumii unde care este destul de populară. Servită adesea în pahar transparent, piccolo este o cafea de dimensiuni mici, concentrată, cu un shot de espresso și 40 ml de cremă de lapte.

Rație cafea/lapte 1:2

Cortado

Provenit din Spania, cortado este adesea asemănat cu macchiato sau french noisette. Toate aceste băuturi sunt similare, diferența o face textura laptelui. Dacă macchiato se prepară cu 20 ml de cremă de lapte (care trebuie să fie densă), cortado se prepară tot cu 20 ml de cremă de lapte, dar este necesar să aibă o textură lichidă, cu un strat foarte fin de cremă la suprafață.

Această mică diferență se reflectă în gust. Crema de lapte cu o textură lichidă va avea un gust mai dulce decât cea densă, dar aceasta din urmă nu va acoperi gustul intens de espresso.

Americano

Americano se obține din două shoturi de espresso (40-50 ml) și între 100 și 150 ml de apă la o temperatură de maxim 70 grade. Această apă diluează intensitatea cafelei și o face mai blândă la gust. Adesea mai este întâlnit în meniurile cafenelelor ca long black.

Canadiano

Spre deosebire de americano, canadiano înlocuiește apa cu o cafea preparată la filtru. Pare un amestec periculos ca dozaj de cofeină. Chiar este pentru că se obține din 40 ml espresso și 100-150 ml cafea preparată la filtru (Cafetieră, Moccamaster, V60, Batch Brew), dar se recomandă a fi consumat cu atenție.

Affogato

Acest desert al cafenelelor, affogato devine din ce în ce mai popular în meniurile de vară. Conține 40 ml de espresso și o lingură generoasă de înghețată de vanilie. Se servește în pahare transparente cu câteva frunze de mentă la suprafață.

Mocha

Mocha merită o mențiune în clasamentul deserturilor în ceașcă. Se prepară în diverse forme, iar fiecare local își poate personaliza propriul mocha. Conține, în mod normal, 20 ml de espresso, 20 ml ciocolată caldă și 300 ml cremă de lapte. Artizanii cafelei ar prefera ca în această combinație să topească ciocolată artizanală obținută din surse bune pentru a rezulta o băutură de calitate, cu o textură elastică.

Espresso Tonic

Tot în meniul de vară deține un trofeu al băuturilor revigorante și acest espresso tonic. Se prepară din 20 ml espresso, 200 ml apă tonică și gheața. Unii ar prefera să pună și sirop de miere pentru a o îndulci, dar cei mai nocive băutori de cafea o preferă fresh, simplă. Totuși, pentru a diversifica gusturile, apa tonică poate fi înlocuită cu una care conține diverse arome cum ar fi: lavanda, portocalele sau ierburile aromate.

Espresso Martini

Lista nu putea fi încheiată fără o băutură alcoolică care are la bază un espresso. Cu toate că există mai multe cocktailuri care conțin espresso, un martini nu va putea fi niciodată înlocuit din clasamentul celor mai cunoscute și consumate cocktailuri. Se prepară prin combinarea unui espresso (20ml) cu vodcă (50 ml), lichior de cafea (20 ml) și gheață într-un shaker. După ce se agită bine, se toarnă într-un pahar special de martini și se servește cu 2-3 boabe de cafea la suprafață.

Pe final de listă e bine de menționat că absolut fiecare băutură caldă poate fi transformată în băutură rece păstrând doar rațiile de cafea și lapte la care se mai adaugă gheață.



Citește și...