Cea mai bună cafea boabe

Cafeaua boabe provine din foarte multe surse ca să nu le poți diferenția în arome și gust. Arborele de cafea crește în toate zonele tropicale și numără până la câteva sute de varietăți ale acestuia. Gustul este un aspect subiectiv, însă fiecare zona de proveniență a cafelei boabe are particularitățile ei.
brown coffee beans

Am pregătit în acest articol informații utile de care să ții cont când alegi o cafea boabe, informații care ar putea să te ajute să prepari o cafea mult mai bună pentru propriile gusturi.

Top 3 cea mai bună cafea boabe

Cafea boabe în funcție de proveniență

Fiecare țară sau continent are propria istorie despre cum a ajuns cafeaua să fie cultivată cafeaua în anumite zone. De-a lungul istoriei soiurile de arbore de cafea s-au extins și încrucișat în multe forme încât astăzi ne putem bucura de multe arome și gusturi în ceașcă. Uite cele mai importante țări și continente care cultivă arborele de cafea și ce anume e diferit.

America Centrală și Caraibe

Din America Centrală provin aproximativ 20% din producția globală de cafea. Aici cafeaua are ca particularitate aciditatea scăzută datorită faptului că arborii cresc la altitudini joase (între 800-1200 metri). Printre țările din această regiune care produc cantități importante de cafea boabe se numără Republica Dominicană, Cuba, Mexic, Nicaragua, Panama și Honduras. Pe lângă acestea mai sunt și cele care produc cea mai mare cantitate precum:

Costa Rica

Cafeaua provenită din Costa Rica este cunoscută ca fiind una dintre cele mai aromate și consumate în întreagă lume. În Costa Rica există peste 400 milioane de arbori de cafea, toți provenind din varietăți de Arabica, varietatea Robusta fiind interzisă în multe zone. Boabele sunt în cele mai multe cazuri procesare prin spălare ceea ce oferă cafelei un gust complex, cu o aciditate ridicată și o corpolență robustă.

El Salvador

La începutul anilor 1900, El Salvador reușea să supraviețuiască economic datorită exportului important de cafea boabe. Astăzi, aproape 10% din populația țării lucrează în domeniul cultivării arborilor de cafea. În această zonă majoritatea arborilor sunt Arabica, iar datorită altitudinilor joase gustul este unul curat, cu o aciditate foarte scăzută și
corpolență apoasă. El Salvador mai este cunoscută în domeniul cafelei pentru un hibrid între Paca și Maragogype, numit Pacamara. Acest hibrid de arbore este renumit pentru o corpolența ridicată și aromele complexe.

Guatemala

Guatemala este una dintre cele mai mari țări producătoare de cafea boabe datorită climatului și a culmilor înalte unde cafea crește natural. Aici crește cea mai signifiantă cantitate din varietățile Typica și Bourbon, două varietăți foarte consumate în ceștile oamenilor din întreaga lume. Acestea au o corpolență ridicată împreună cu o aciditate echilibrată, note florale, note de condimente și arome complexe.

America de Sud

America de Sud are ca particularitate în gust o aciditate scăzută, note pământii și dulceață ridicată în anumite soiuri. Printre țările producătoare se numără Bolivia, Ecuador, Peru, Venezuela, iar cele mai importante de menționat sunt Brazilia și Columbia.

Brazilia

Brazilia este în topul listei când vine vorba de producția de cafea boabe. Cele mai cunoscute regiuni unde se cultivă mare parte din cafeaua exportată sunt Parana, Espirito Santo, Bahia, Sao Paulo și Minas Gerais. Acestea sunt renumite pentru un anumit soi numit Bourbon, care printr-o procesare naturală, produce cafea boabe cu o dulceață specifică și note pământii.

Columbia

Columbia se situează în top 3 țări producătoare de cafea boabe pentru ambele varietăți, Arabica și Robusta. Recent se folosește o nouă clasificare a cafelei provenite din toate zonele din Columbia, clasificări precum Excelso, Supremo Și UGQ (Unusual Good Quality) pentru a diferenția cafeaua din soiuri comune de cafeaua obținută din soiuri speciale și în anumite condiții. Gustul acestora tind să fie echilibrate, cu corpolență ridicată, note pământii și fructate.

Africa

Africa este chiar continentul de proveniență al arborelui de cafea, cu o istorie lungă și plină de schimbări. Africa produce cafea boabe în țări precum Burundi, Yemen, Kenya, Rwanda, Tanzania, Uganda, toate fiind o sursă importanță de cafea. Tot în Africa se afla și Ethiopia, țara de origine a cafelei.

Ethiopia

Pe lista marilor producătorii de cafea boabe nu putea să nu fie menționată și Ethiopia. Se consideră că aici a fost descoperit prima oară arborele de cafea, iar de-a lungul istoriei de aici a pornit răspândirea acestuia. Tot aici cresc aproape toate soiurile de cafea, de aceea complexitatea boabelor este destul de variabilă. Totuși, în mare parte cafeaua boabe se procesează natural datorită lipsei mari de apă în anumite regiuni. Procesarea naturală oferă cafelei un gust echilibrat, dulce, aromat, cu corpolență redusă și aciditate scăzută. Nu e de mirare că cele mai bune cafele din istorie au fost obținute în Ethiopia.

Asia


Asia este continentul pe care se cultivă cea mai mare cantitate de Robusta, o varietate care este cunoscută pentru gustul robust, acid, corpolent și cu o cantitate de cofeina de 3 ori mai mare decât Arabica. Printre țările producătoare se numără China, India, Indonesia și Vietnam, cele mai cunoscute fiind ultimele două.

Australia si Regiunea Pacific


Australia nu este un continent foarte cunoscut în producția de cafea, cantitățile exportate de aici fiind foarte mici. Totuși, cea mai apreciată zonă este Papua Noua Guinee pentru notele de citrice și aciditatea scăzută.

Alegerea cafelei în funcție de continentul de proveniență este mai mult un teritoriu de explorat. Fiecare regiune are particularitățile ei, gusturile fiind diferite și complexe.

Cafea boabe

  • oferă cafea deosebit de aromată
  • ambalaj sigur
  • poate fi preparată în orice mod
  • perfectă pentru orice mod de preparare
  • note de nuci și aromă de ciocolată
  • cea mai bună calitate
  • o cafea profesională
  • amabalaj elegant și reutilizabil
  • echilibru între intensitate și delicatețe
  • aromă pronunțată
  • tonuri plăcute de ciocolată și citrice
  • plină de energie
  • boabe cu specific italian
  • prăjire medie
  • aromă plină și un gust ușor picant
  • are note delicate de miere
  • cafea aromată și impresionantă
  • prăjire medie
  • ușor resigilabil
  • prevăzut cu sistem de închidere
  • boabele de cafea dezvoltă o aromă delicată
  • miros irezistibil
  • calitate superioară
  • tonuri de fum și rom cubanez

Râșnirea cafelei

Pe lângă alegerea corectă a unei cafele boabe care să se potrivească gusturilor tale, râșnirea acesteia corect reprezintă un alt pas, la fel de important. O cafea bună râșnită incorect poate duce la rezultate dezamăgitoare. Uite mai jos un tabel care să te ajute să râșnești cafeaua corect în funcție de metoda de preparare pe care o folosești.

Super finăIbric
FinăEspresso, Moka Pot
Fină spre mediumV60, Aeropress, Cafetieră automată
MediumChemex
Medium spre grosierCold Brew
GrosierFrench Press

Întrebări frecvente despre cafeaua boabe

Cum depozitezi cafeaua boabe?

Cafeaua boabe se păstrează fie în recipiente închise etanș, fie în pungi cu valvă unidirecțională, într-un loc ferit de soare.

Care este diferența dintre Arabica și Robusta?

Robusta este considerată mai puțin calitativă și conține de 3 ori mai multă cofeină decât Arabica, în timp ce Arabica este mai calitativă și mai complexă în arome.

Ce înseamnă blend de cafea?

Blendul de cafea înseamnă combinarea mai multe origini de cafea boabe pentru a obține un amestec de arome și gusturi. Se poate obține și prin amestecul de Arabica cu Robusta pentru un echilibru de note și cofeină.

În cât timp expiră cafeaua boabe?

Cafeaua boabe nu expiră, însă este recomandat să fie folosită până la 6 luni de la prăjire. După această perioadă se învechește și își pierde 80% din arome.

Boabele de cafea se pot mânca?

Nu reprezintă niciun risc pentru sănătate mestecarea boabelor de cafea, însă este recomandat să se evite excesul. Cafeaua conține foarte mulți antioxidanți și cofeină și poate produce efecte neplăcute.



Citește și...