Cum alegem tipul de prăjire al cafelei

Cafeaua perfectă și tipul de prăjire sunt două dintre cele mai des întâlnite asocieri pe care le facem atunci când căutam să obținem băuturi cât mai bune. În ultimii ani aceste asocieri au devenit mai evidente, pungile de cafea fiind din ce în ce mai informative cu privire la gradul de prăjire sau originea boabelor.

Cum găsim totuși un echilibru astfel încât să obținem băuturi cât mai potrivite gusturilor noastre? Mai întâi de toate să înțelegem ce anume este un profil de prăjire și cum putem anticipa ce gust vom avea în ceașcă.

Ce înseamnă prăjirea boabelor de cafea?

Boabele de cafea se găsesc în mod natural în interiorul unor cireșe. Acestea sunt de culoare verde deschis și dure ca textură, iar ca să poată fi măcinate și folosite e nevoie să treacă printr-un proces de prăjire. Acest proces de prăjire se întâmplă în câteva etape.

  1. Schimbarea culorii. Prima etapă în procesul de prăjire este schimbarea culorii din verde deschis într-un galben auriu. Acest lucru se întâmplă la atingerea pragului de 100 grade când umiditatea din interiorul bobului se evaporă.
  2. First crack. A doua etapă are loc într-un interval de 8-15 minute, în funcție de boabe, când se întâmplă primul crack (pocnitură asemănătoare popcorn-ului). În acest moment culoarea bobului devine maroniu light, iar dacă prăjirea se oprește după această etapă, cafeaua va avea o aciditate foarte pronunțată.
  3. Second crack. A treia etapă prin care poate trece bobul de cafea se întâmplă la al doilea crack, mirosul începe să semene asemena unei pâini coapte, culoare maronie devine mai pronunțată, aciditatea se reduce rapid, dar este înlocuită imediat cu arome bitter.
  4. Răcirea. Ultima etapă este cea de răcire cât mai rapidă a boabelor pentru a nu prelungi procesul de prăjire.

Tot acest proces de prăjire ne indică, de fapt, ce arome, texturi și rezultate vom avea în ceașcă. Dar cum știm care este profilul potrivit pentru fiecare băutură pe care vrem să o obținem? Hai să exploram fiecare profil ca să ne putem identifica propriile preferințe.

Câte grade de prăjire a cafelei există?

Gradul de prăjire al cafelei este cel care va determina exact gustul si complexitatea boabelor de cafea. De la light roast pana la dark roast exista mai multe grade. Uite care sunt:

  1. Light Cinnamon – un grad de prăjire care se întâmplă înainte de primul crack. Acest lucru înseamnă că procesul de prăjire se încheie înainte ca primul crack să se întâmple. Aciditatea este foarte ridicată, textura lichidă, potrivită pentru toate variantele de brew.
  2. Light – acest grad de prăjire are loc imediat după terminarea primului crack. Aciditatea este încă ridicată, textura devine mai corpolentă și apare ușor un bitter. Acest profil este recomandat pentru toate variantele de brew și pentru pasionații de espresso.
  3. Medium – acesta se întâmplă după primul crack când boabele de cafea încep să își schimbe culoare din maroniu deschis în maroniu închis. În acest moment se poate găsi un echilibru între aciditate, bitter și textură. Majoritatea preferă acest profil pentru espresso și băuturile pe bază de lapte.
  4. Dark – imediat după second crack, culoarea boabelor devine aproape spre negru, uleiurile ies la suprafața bobului, bitter-ul devine principala aromă, aciditatea scade, iar aromele complexe sunt evaporate o dată cu uleiurile și apa. Acest profil de prăjire se potrivește în general cu toate metodele de preparare, neavând prea multe arome de oferit.

Cea mai bună cafea boabe

Cafeaua boabe provine din foarte multe surse ca să nu le poți diferenția în arome și gust. Arborele de cafea crește în toate zonele…
Citește tot
brown coffee beans

Cum alegem tipul de prăjire al cafelei?

Pentru a obține băuturi cât mai bune este recomandat ca tipul de prăjire să fie atât un factor de gust personal, cât și un criteriu în funcție de metoda de preparare. Uite o listă cu cele mai importante aspecte de urmărit când alegi cafeaua pentru băuturile pe care vrei să le obții.

  • Cu cât este mai puțin prăjită cafeaua (light roast sau light-medium) cu atât aciditatea își face simțită prezența, iar gusturile vin într-o paletă foarte largă de la acru, acid, floral până la note de nuci și fructe. Acest profil este recomandat pentru pasionații de espresso, dar și pentru variantele de brew pentru că dezvoltă note complexe cu o corpolență plăcută.
  • Cu cât este mai prăjită cafeaua (medium-dark sau dark) cu atât aromele, aciditate și textura dispare, iar gusturi precum bitter și roasted apar. Acest profil de prăjire este recomandat pentru espresso, cold brew sau nitro.
  • Boabele de cafea prăjite medium tind să aibă un balans mai bun între aciditate și bitter, foarte potrivite și recomandate pentru băuturile pe bază de lapte.

Așadar, fie că prepari cafeaua la un espressor manual sau automat, fie că ai o metodă preferată de filtru, profilele de prăjire sunt un criteriu foarte important pentru a obține băutură dorită. O recomandare universală n-ar face decât să limiteze explorarea boabelor de cafea.



Citește și...