Țările care produc cea mai bună cafea

Cafeaua are o istorie interesantă. Există diverse legende despre cum a fost descoperită, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a caprei care a mâncat cireșele de cafea dintr-un arbore, iar ciobanul a observat că este mai vioaie. Apoi oamenii preparau ceai din acele cireșe pentru a obține energie la vânătoare.
wide angle photo of green grass field

Cert este că cele mai evidente dovezi despre originile cafelei apar de prin secolul 15 în zona Yemen, dar se consideră că aceasta a fost importată din Ethiopia cu ajutorul unor băștinași.

Nu e de mirare că în zilele noastre, Ethiopia încă este una dintre cele mai importante țări producătoare de cafea.

Totuși, pentru că istoria cafelei este lungă, plină de peripeții și informații, hai să discutăm despre cele mai cunoscute țări care produc cafea în zilele noastre și cum să îți alegi cafeaua în funcție de asta.

Țări producătoare de cafea

Producția globală de cafea verde se obține doar în țările din jurul ecuatorului, în zonele tropicale. Acolo se dezvoltă cel mai bine arborele de cafea, la altitudini intre 600 si 2500 metri.

Există mai mult de 70 de țări care cresc arborele de cafea și produc boabe, însă cea mai mare producție globală se află în aceste 5 țări: Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonesia și Ethiopia.

Unele dintre acestea ar putea să fie ca o surpriză, însă ele ocupă un rol foarte important în istoria arborilor de cafea.

Iată și o estimare în cifre privind producția anuală de cafea verde:

  1. Brazilia, 2.9 milioane de tone anual.
  2. Vietnam, 1.7 milioane de tone anual.
  3. Columbia, 800.000 tone anual.
  4. Indonesia, 660.000 tone anual.
  5. Ethiopia, 400.000 tone anual.

Pe lângă aceste țări care dețin cele mai mari producții, ca și producători renumiți de cafea verde se află și Guatemala, Uganda, Honduras, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua și Burundi.

Ce influențează gustul cafelei?

Cifrele sunt interesante, uneori ne servesc că o informație de cultură generală, însă cum știm exact care este diferență de gust și care țara ar putea să ne furnizeze cea mai bună cafea.

Răspunsul ar putea să fie destul de complex și să dea naștere unui subiect larg, dar ca să sintetizăm, gusturile sunt cele care dictează cine produce cea mai bună cafea.

În fiecare dintre țările producătoare există numeroși factori care influențează gustul. Cum cafeaua în sine nu crește exact așa cum o consumăm și trece printr-un proces lung că să ajungă în ceașcă, gustul e dat de următorii factori:

  • Soiul arborelui de cafea. Că oricare altă plantă, arborele de cafea are mai multe soiuri. Cele mai cunoscute sunt arabica și robusta.
  • Procesarea cafelei. De la cireașă la cafea boabe verzi există mai multe metode de procesare care în produsul final se va resimți în gust. Cele mai cunoscute sunt: procesarea naturală și procesarea prin spălare. Oamenii tind să aprecieze mai mult procesarea naturală pentru că este mai bogată, generoasă în arome și este mai blândă.
  • Gradul de prăjire. De la light roast la dark roasta există o plajă largă de arome, gusturi și texturi. Acest factor nu depinde în întregime de țara de origine, ci mai degrabă de cel care prăjește cafeaua și aparatura pe care o folosește.
  • Modul de preparare. Aici se referă la espresso sau diverse forme de filtru.

Cea mai bună cafea boabe

Cafeaua boabe provine din foarte multe surse ca să nu le poți diferenția în arome și gust. Arborele de cafea crește în toate zonele…
Citește tot
brown coffee beans

Procesarea cafelei

Fiecare țară produce în funcție de posibilități. Majoritatea care produce cantități mari de cafea sunt și printre cele mai sărace, prin urmare agricultura este cea care asigură hrana multor oameni.

Mai sus menționăm că procesarea cafelei este un drum complex, iar procesarea acesteia este un prim pas spre a obține boabe verzi de calitate.

Procesarea naturală

Aceasta presupune așezarea cireșelor culese din copaci pe pământ (pe diverse materiale) astfel încât să se usuce natural, iar semințele să fie îndepărtate foarte ușor printr-o mașină cu jet de apă. De cele mai multe ori, există un fel de moară comună unde mai mulți fermieri aduc cireșele și se folosesc de ea.

Gustul acestei procesării se va reflecta în ceașcă de cafea prin note mai blânde. Va rezulta o cafea aromată, simplă, cu tente de fructe obținute prin fermentarea cireșelor în timpul uscării la soare.

Procesarea prin spălare

Procesarea prin spălare necesită cantități uriașe de apă, iar unele țări sărace duc lipsă de o sursă constantă de apă. Cu toate acestea, anumite zone se bucură de sprijinul comunității și reușesc să folosească această metodă fără probleme.

Gustul acesteia vă fi mai intens, cu note de citrice și cu o cremă mai abundentă. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că cireșele de cafea vor sta diverse perioade de timp (24-72 ore) la fermentat în apă înainte de a fi uscate.

Ambele procesări au particularități și odată ce îți este familiar care este țara de origine a cafelei, poți deduce mai ușor care sunt factorii care influențează gustul.

Concluzie

Acum că parcurs prin labirintul procesării cafelei, răspunsul la întrebarea “Care țări produc cea mai bună cafea” depinde de toți factorii enumerați mai sus. Depinde de gusturi, de metoda pe care o folosim când preparăm cafeaua, depinde chiar și de cel care prăjește cafeaua înainte să ajungă la noi.

Cu toți acești factori la mijloc ne rămâne doar să explorăm o lume care s-a dezvoltat de-a lungul a mai bine de 500 ani, care în prezent face progrese uluitoare și putem să simțim asta din momentul în care intrăm o cafenea micuță, artizanală, care e gata să îți ofere tot ce ai nevoie pentru a bea o cafea bună.

Cea mai bună cafea măcinată

Cafeaua poate veni în multe variante, origini sau tipuri de prăjire. De-a lungul timpului, modalitatea de a o prepara a devenit o preocupare…
Citește tot
hands of a woman with manicured nails making coffee


Citește și...