10 tipuri de cafea răcoritoare pentru zilele de vară

Odată cu vremea călduroasă, pe lângă nevoia de hidratare, apare nevoia de a consuma băuturi răcoritoare. Pentru iubitorii de cafea, vremea caldă este mereu un pretext bun pentru a consuma cele mai îndrăgite băuturi din meniurile coffee shop-urilor.
food wood dawn caffeine

Cafeaua în combinații răcoritoare nu doar că este simplu de preparat, dar în unele cazuri nici nu necesită ustensile sofisticate. Am adunat în acest articol 10 băuturi îndrăgite, perfecte pentru zilele călduroase și ușor de preparat.

Ice Latte

Lista nu putea începe mai bine decât cu un celebru Ice Latte. Aproape orice pasionat de cafea începe vara cu un ice latte pentru că este o rețetă simplă și des întâlnită în meniurile cafenelelor. Cantitatea de cafea sau lapte se poate schimba după preferințe, însă varianta clasică rămâne mereu o opțiune echilibrată în gust.

Cum se prepară?

Tot ce ai nevoie pentru a prepara un ice latte este un shot de espresso (circa 20-25 ml), gheață și 280 ml lapte rece pe care să le torni într-un pahar transparent. Cei care preferă să îndulcească băutură pot adaugă după preferințe sirop de miere, zahăr sau îndulcitor.

Ice Flat White

O băutură mai puțin cunoscută în meniurile de vară este ice flat white-ul, însă își are locul pe lista de preferințe a pasionaților de cafea intensă. Un flat white este o cafea mai energizantă având o cantitate mai mare de cafea în compoziție și mai puțin lapte. Este o băutură perfectă pentru cei care vor să simtă un gust mai intens de cafea sau pur și simplu au nevoie de o doză mai mare de energie.

Cum se prepară?

Pentru a pregăti un flat white este nevoie de două shot-uri de espresso (circa 40-50 ml), gheață și 150-160 ml de lapte turnate într-un pahar transparent.

Ice Latte Cocktail

Mix-ul de cafea și alcool pare mereu o idee bună, iar coffee shop-urile reinventează de la an la an cocktail-urile pe bază de cafea. Acest ice latte alcoolizat este perfect pentru serile călduroase. Se prepară cu aceleași ingrediente folosite pentru ice latte-ul clasic la care se adaugă 50 ml de lichior de miere. Se va obține un cocktail dulce, energizant și alcoolizat.

Cappuccino Freddo

Această băutură interesantă care a apărut în ultimul timp că un trend în cafenele este perfectă pentru iubitorii de texturi cremoase. Există mai multe metode și ustensile pe care le poți folosi pentru a obține un cappuccino freddo, dar hai să vedem cum se prepară.

Cum se prepară?

Prepararea unui cappuccino freddo necesită două shot-uri de espresso (circa 40-50 ml), gheață și 130 ml lapte. În această rețetă atât cafeaua cât și laptele vor trece printr-un shaker pentru a obține textura aceea cremoasă.

Pune într-un shaker gheața și espresso-ul și agită-le bine, după care repetă procesul separat și cu laptele, apoi toarnă-le pe amândouă într-un pahar cu gheață. Băutura va avea o textură cremoasă cu un strat de spumă la suprafață.

Cu ce poți înlocui shaker-ul dacă nu ai unul?

  • Un mixer special pentru spumarea laptelui.
  • Un blender la viteza cea mai mica.
  • Un French Press.
  • Un borcan cu capac.

Espresso Fredo

Pentru că am menționat cappuccino freddo, nu puteam omite și varianta fără lapte, espresso freddo. Se prepară simplu cu un shot de espresso (20-25 ml) și gheață într-un shaker și se servește ca atare. Această băutură este perfectă pentru cei care preferă cafeaua simplă, fără lapte, dar cu o textură mai cremoasă.

Cold Brew

O altă băutură care este la mare căutare în coffee shop-uri odată ce vremea începe să arate semne de căldură este cold brew-ul. În mod particular, această băutură este o metodă de preparare la rece. Cafeaua se va infuza în apă rece într-un interval de timp mai mare. Necesită între 12-24 ore pentru a obține un cold brew concentrat care poate fi servit ca atare sau în diverse combinații.

Cum se prepară?

Pentru a obține un cold brew este nevoie fie de un recipient special pentru cold brew numit Toddy, fie de un recipient încăpător (1-2litri) cu capac și un filtru textil pentru separarea zațului. În acest recipient se combină cafeaua și apa rece păstrând o rație apă-cafea de 60-80 grame cafea măcinată la fiecare litru de cafea. Pune recipientul în frigider și în funcție de preferințe se lasă 12-24 ore la infuzat, după care se trece printr-un filtru textil pentru separarea zațului.

Se poate prepara o cantitate mai mare având în vedere timpul de așteptare, iar după separarea zațului se depozitează în frigider într-o sticlă cu capac maxim două săptămâni. Se servește că atare cu gheață.

Tip: se poate folosi chiar și un French Press dacă ai unul, în acest caz nu mai ai nevoie de filtru textil.

Cold Brew Tonic

Odată ce ai un cold brew, acesta poate fi folosit în diverse combinații. Una dintre acestea este cold brew-ul tonic. Pentru a-l prepara toarnă într-un pahar gheață, 100 ml de cold brew și 200 ml din apa tonică preferată. Se pot folosi ape tonice aromate cu lavandă, rozmarin, portocale, etc.

În unele rețete se folosește și sirop de miere (20 ml) sau suc de portocale (50 ml) cu felii de lămâie ca garnish.

Cold Brew Latte

O altă combinație pe care o poți obține cu un cold brew este varianta latte. Se prepară simplu și eficient turnând într-un pahar cu gheață 100 ml de cold brew și 150 ml de lapte. Se recomandă ca proporția de lapte și cafea să fie în cantități aproximativ egale pentru că un cold brew este o cafea cu o intensitate a gustului scăzută, iar laptele în cantități mari îl poate acoperi în întregime.

Cold Brew Gin Tonic

Merită menționat în lista combinațiilor cu cold brew și acest cocktail renumit în coffee shop-uri. Este un cocktail răcoritor și energizant, cu o aromă apropiată unei limonade. Se face foarte ușor combinând într-un pahar special pentru cocktail gheață, 50 ml gin, 50 ml sirop de miere/zahăr, 20 ml suc de lămâie, 100 ml cold brew și apa tonică preferată până sus. Se pot folosi felii de portocale, mentă, lavandă sau rozmarin pentru garnish.

Affogato

În finalul listei nu puteam omite și această băutură – desert care este probabil cea mai îndrăgită de către pasionații de cafea. Affogato este o combinație interesantă între espresso și înghețată de vanilie, dar în funcție de preferințe se poate folosi și un alt tip de înghețată.

Se prepară ușor din două shot-uri de espresso (40-50 ml) și 100-150 grame de înghețată de vanilie peste care se pun câteva frunze de mentă. Se poate servi imediat cu o linguriță sau se poate aștepta că toată înghețata să se topească pentru a obține o băutură lichidă.

Vremea călduroasă vă fi mereu un pretext că să prepari aceste băuturi energizante, dar nu este un criteriu obligatoriu. Le poți prepara oricând, foarte simplu, unele dintre ele fără ustensile speciale.



Citește și...