Cum se prepară un cappuccino?

Cappuccino este o băutură extrem de populară și consumată la nivel global, o găsim în toate coffee shop-urile din întreaga lume și o preparăm cu plăcere acasă atunci când aparatura din bucătărie ne permite. A apărut la scurt timp după inventarea espressorului în Italia și a devenit rapid una dintre cele mai îndrăgite băuturi din cafele.

Cappuccino este o băutură pe bază de espresso la care se adaugă cremă de lapte frotat într-un mod special pentru a obține un echilibru de cafea, lapte și arome.

Cum se face un cappuccino?

Pentru a obține un cappuccino corect este nevoie de a păstra rația cafea/lapte de 1:8, ceea ce înseamnă că pentru un cappuccino de 180 ml este nevoie de un single shot de cafea și 160 ml cremă de lapte. Totuși, poți obține un cappuccino prin două metode:

Cu un espressor

  • Extrage un single shot de espresso (20 ml)
  • Frotează 160 ml de lapte astfel încât să ai o cremă densă, fără bule, iar stratul de spumă să nu depășească 1.5 cm.
  • Toarnă într-o ceașcă de cappuccino și savurează.

Fară espressor

O altă variantă pentru cei care nu vor să investească foarte mulți bani în aparatură performantă este cea a MokaPot + French Press pentru a prepara un cappuccino.

  1. Extrage conform rețetei cafeaua la MokaPot și toarnă într-o ceașcă 20 ml.
  2. Încălzește laptele la maxim 65 grade și toarnă-l într-un French Press.
  3. Agită energic laptele de sus in jos pentru a obține o cremă densă, dar cu grijă pentru a nu deveni prea spumos.
  4. Se toarnă peste cafeaua obținută la MokaPot și se savurează.

Tips & Tricks cappuccino

  • Ține laptele la o temperatură de 2-4 grade. Cu cât este mai rece laptele, cu atât se formează o cremă mai elastică.
  • Pornește steamerul de la espressor câteva secunde înainte de a frota laptele pentru a preveni apa acumulată în interiorul acestuia să ajungă în laptele frotat.
  • Păstrează laptele sub 65 grade pentru a savura cafeaua imediat și a preveni arderea acestuia.
  • Folosește cafea procesată natural pentru a spori paleta de arome în combinație cu laptele.


Citește și...