Totul despre prepararea cafelei la ibric

Ibricul este pentru mulți dintre noi primul impact pe care l-am avut cu prepararea unei cafele. De sute de ani și până în prezent, ibricul a fost o metodă îndrăgită de a prepara cafea acasă.
backside of a woman making coffee

Odată cu valul cafelei proaspăt prăjite sau de specialitate, ibricul a devenit și el o sursă de a crea noi rețete. Dacă în trecut cafeaua preparată la ibric era pur și simplu un amestec de cafea și apă puse la fiert, astăzi ibricul a devenit o tehnică în sine. Aceasta presupune chiar diverse modalități de a pune cafeaua, diferiți timpi sau diferite temperaturi.

Importanța ibricului de cafea

Ibricul este un recipient de dimensiuni mici confecționat din diverse materiale la care se prepară cafea încă din secolul 15. A început să se răspândească că obiect de preparare în zonele din Orientul Mijlociu, iar astăzi este folosit în întreagă lume.

Încă există fabrici renumite în zonele din Orientul Mijlociu, în special în Bosnia și Herțegovina, care produc ibrice de calitate. Totuși cele mai bune ibrice sunt considerate cele produse manual în unele zone din Turcia.

Materialele din care se fabrică sunt un aspect foarte important pentru băutorii de cafea și acestea pot fi de câteva feluri:

Cupru

Probabil cel mai des întâlnit material din care se confecționează ibricul, cuprul este o alegere foarte bună pentru prepararea cafelei. Acesta este cunoscut pentru rezistența la rugină, totuși tinde în timp să corodeze, de aceea majoritatea sunt fabricate cu un strat de staniu în interior.

Cuprul este și un conductor excelent de căldură, de aceea este potrivit pentru a prepara pe aragaz, nisip sau foc.

Alamă

Un alt material de calitate folosit în producția de ibrice este alama. Acesta, spre deosebire de cupru, este mai rezistent și mai puțin predispus la coroziune. Un ibric din alamă vă rezista mulți ani și este mai apreciat de către pasionați.

Oțel inoxidabil

Deși nu este un material tradițional, rămâne o opțiune des întâlnită, fiind ușor de curățat și manevrat, dar și mai ieftin în comparație cu alama sau cuprul.

Și mânerele sunt un aspect important în calitatea unui ibric. Cele mai bune ibrice fiind confecționate în partea mânerului din lemn. Un lemn de calitate superioară este foarte rezistent și, cel mai important, nu este conductor de căldură, aspect foarte important pentru a evita arsurile la mâini.

La polul opus, ibricele de calitate inferioară sunt confecționate în partea mânerului din oțel inoxidabil sau chiar și plastic, acesta din urmă având marele pericol de a se topi la temperaturi prea mari.

Argint

Ibricele confecționate din argint sunt foarte rare și sunt încadrate în categoria de lux, fiind folosite în țările arabe de către cei mai bogați. Argintul este cel mai mare conductor de căldură din lume și se consideră că apa ținută într-un ibric de argint ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Din aceste considerente, cafeaua preparată la un ibric de argint se consideră a fi mai pură în anumite culturi.

Cafea la ibric în 9 pași

Prepararea cafelei la ibric se face relativ ușor fiind o metodă simplă de infuzare a cafelei. Rețetele și tehnicile noi sunt ușor diferite față de cele clasice și folosite cu zeci de ani în urmă, concentrându-se se pe calitatea cafelei, a apei și temperatura acesteia.

  1. Măsoară 7 grame de cafea (rația recomandată este de 1:10, adică 1 gram de cafea la 10 de apă).
  2. Râșnește cafeaua la cel mai mic grad pe care ți-l permite râșnița. Este recomandat ca aceasta să fie extra fină pentru a obține o infuzie corectă.
  3. Pune cafeaua râșnită în ibric cu grijă.
  4. Toarnă 70 grame de apă încălzită separat la 60 grade peste cafeaua din ibric.
  5. Omogenizează cu o spatulă de lemn pentru a evita formarea de cocoloașe și a încuraja infuzia să se facă uniform.
  6. Pune ibricul peste o sursă de căldură și ajustează focul/căldura să nu fie prea puternice. În tot acest timp nu se omogenizează cafeaua pentru a încurajă căldura să se împrăștie uniform.
  7. Timpul total de infuzie ar trebui să fie între 2-2:30 minute, dar se urmărește cu atenție procesul. În momentul în care se formează primele bule la suprafață se oprește sursa de căldură și se îndepărtează ibricul pentru a nu fierbe.
  8. Se toarnă încet într-o ceașcă înclinând-o într-un unghi potrivit astfel încât crema de la suprafață să nu se spargă ușor.
  9. Se așteaptă 1-2 minute pentru că particulele de cafea să se așeze pe fundul ceștii și e gata de servire.

Importanța apei

Pe lângă calitatea cafelei, apa are un rol important în prepararea oricărei infuzii. În cazul ibricului 90% din rezultatul final se datorează unei ape de calitate.

Standardele acceptate pentru infuzarea unei cafele bune sunt:

  • Duritatea apei: 50-175 ppm CaCO3
  • Duritatea carbonică: 40-75 ppm CaCO3
  • PH-ul apei: 6-8
  • TDS recomandat: 150 ppm, dar poate să se încadreze în intervalul 75-200 ppm.

O apă care nu se încadrează în acești parametrii poate influența drastic gustul cafelei. Spre exemplu cu o apă care are un PH ridicat (8+) vei obține o cafea cu un gust pământiu care îți va lasă o senzație uscată pe limbă. Sau la polul opus, o apă cu un PH sub 6 se va regăsi în gust ca fiind prea acidă, cu senzație de citrice. De aceea echilibrul este foarte important.

Bine de știut despre cafeaua la ibric

  • Este singura metodă de preparare din lume care se consumă cu tot cu zaț.
  • În anumite culturi încă se practică sub formă de ritual înainte de nuntă. Miresele trebuie să pregătească un ibric și să o servească mirelui sub atenta privire a soacrei.
  • În alte culturi se folosește ca un test asupra mirelui. Mireasa pregătește un ibric la care adaugă sare (cantitatea acesteia ar trebui să fie echivalentă cu sentimentele față de mire), iar dacă mirele reușește să bea toată ceașca fără să aibă vreo expresie facială se consideră că își dorește foarte mult ca nunta să continue.
  • Din 2009 există în cadrul competiției internaționale de barista și o secțiune dedicată ibricului, fiecare participant având propria rețetă.

Așadar, prepararea cafelei la ibric este foarte simplu de executat, necesită doar 3 elemente importante: un ibric bun, o cafea bună și o apă adecvată.



Citește și...