Cum se face un cafe latte?

Cafe Latte este băutură pe bază de espresso la care se adaugă cremă de lapte. Cafe Latte-ul este cunoscută ca fiind băutura cu cea mai mare cantitate de lapte din meniurile coffee shop-urilor.

Rația dintre espresso și lapte recomandată pentru un cafe latte corect este de minim 1:15. Adică pentru a obține o băutură de 300 ml se folosesc 20 ml de espresso.

Cum se prepară un cafe latte?

Pentru început, un cafe latte se obține pe baza unei extracții corecte de cafea. Obținerea unui espresso se face în câțiva pași simpli:

  1. Râșnește 18 grame de cafea fină în portafiltrul dublu, dar separă dozele pentru a avea doar 20 ml într-o ceașcă.
  2. Tampeaza cu o forță suficient de mare cât să se creeze un pat compact de cafea.
  3. Cuplează portafiltrul în espressor.
  4. Pornește extracția împreună cu timerul.
  5. Oprește-o între 25-30 secunde.

După ce te asiguri că espresso-ul este pregătit corect, pregătește crema de lapte la steamer din 300 ml de lapte și toarnă peste cafeaua extrasă într-o ceașcă potrivita.

Cum se face crema de lapte la steamer?

Această tehnică de a obține o cremă elastică poate fi provocatoare pentru începători, însă practica constantă ajută la rezultate cât mai bune. Laptele turnat peste băuturi precum cafe latte ar trebui să aibă un strat de maxim 1.5 cm de cremă la suprafață, dar suficient de elastică încât să nu dispară imediat după turnare.

  • Toarnă în latiera exact cantitatea de lapte de care ai nevoie.
  • Privește latiera de sus și imaginează-ți că în cercul din interior există o formă de plus care formează 4 cadrane.
  • Ține steamerul întotdeauna în cadranele de jos (cele mai aproape de mânerul latierei), fie înclinat spre stânga, fie spre dreapta.
  • Introdu-l circa 1.5 cm în lapte.
  • În momentul în care pornești steamerul acesta trebuie să formeze instant o mișcare circulară, la început ( în primele 2-3 secunde) se vor crea bule mari de aer, apoi acestea trebuie sparte și omogenizate prin menținerea mișcării circulare.

Toți acești pași pot fi copleșitori la început, dar cu puțină practică devine un proces foarte simplu.Citește și...