Cum se face un espresso macchiato?

Espresso macchiato este o băutură echilibrată care combină espresso cu o cantitate egală de lapte. Termenul “macchiato” înseamnă frecat în italiana, iar denumirea aceasta se folosește frecvent pentru a descrie băuturi mici cu puțina cremă de lapte sau chiar frișcă.

Espresso macchiato are cea mai mare rație de cafea și lapte dintre toate băuturile pe bază de lapte, iar italineni consumă această variantă pentru a înlocui zahărul care se pune în mod tradițional în espresso. Laptele are proprietatea de a îndulci espresso-ul, nu de a-l acoperi ca în cazul celorlalte băuturi.

Cum se prepară un espresso macchiato?

Prepararea este destul de simplă și se face cu ajutorul unui espressor manual sau automat.

  • Pune în portafiltru 12 grame de cafea măcinată fin.
  • Tampeaza puternic pentru a crea un pat compact de cafea.
  • Cuplează în espressor portafiltru.
  • Pornește extracția și oprește-o când ai obținut 20 ml de espresso.
  • Prepară laptele la steamer și toarnă 20 ml peste cafeaua extrasă.
  • Se servește de obicei în pahare mici, transparente.

Tips & Tricks espresso machiato

  • Folosește cafea procesată natural pentru a crea o asociere perfectă între lapte și cafea.
  • Această procesare tinde să aibă un gust bitter, cu note de ciocolată sau nuci, note care se asociază perfect o cantitate mică de lapte.
  • Înlocuiește espresso cu ristretto pentru un macchiato mai dulce, dar și mai puțin cofeinizat.
  • Anumite coffee shop-uri folosesc doar spuma formată la suprafața laptelui pe care o toarnă cu o linguriță.
  • Pentru a testa dacă o extracție este corectă omogenizează crema formată la suprafața espresso-ului, iar dacă aceasta se strânge imediat, acesta este un indicator al unei extracții bune. Folosește tehnica asta pentru a obține un macchiato, dar și pentru alte băuturi, pornind de la un espresso corect.


Citește și...