Cuprins
Espresso macchiato are cea mai mare rație de cafea și lapte dintre toate băuturile pe bază de lapte, iar italineni consumă această variantă pentru a înlocui zahărul care se pune în mod tradițional în espresso. Laptele are proprietatea de a îndulci espresso-ul, nu de a-l acoperi ca în cazul celorlalte băuturi.
Cum se prepară un espresso macchiato?
Prepararea este destul de simplă și se face cu ajutorul unui espressor manual sau automat.
- Pune în portafiltru 12 grame de cafea măcinată fin.
- Tampeaza puternic pentru a crea un pat compact de cafea.
- Cuplează în espressor portafiltru.
- Pornește extracția și oprește-o când ai obținut 20 ml de espresso.
- Prepară laptele la steamer și toarnă 20 ml peste cafeaua extrasă.
- Se servește de obicei în pahare mici, transparente.
Tips & Tricks espresso machiato
- Folosește cafea procesată natural pentru a crea o asociere perfectă între lapte și cafea.
- Această procesare tinde să aibă un gust bitter, cu note de ciocolată sau nuci, note care se asociază perfect o cantitate mică de lapte.
- Înlocuiește espresso cu ristretto pentru un macchiato mai dulce, dar și mai puțin cofeinizat.
- Anumite coffee shop-uri folosesc doar spuma formată la suprafața laptelui pe care o toarnă cu o linguriță.
- Pentru a testa dacă o extracție este corectă omogenizează crema formată la suprafața espresso-ului, iar dacă aceasta se strânge imediat, acesta este un indicator al unei extracții bune. Folosește tehnica asta pentru a obține un macchiato, dar și pentru alte băuturi, pornind de la un espresso corect.