Comparație espressor automat VS espressor manual

Există cu siguranță un aparat potrivit pentru fiecare casă, personalitate, nevoie sau gust. Aparatura de preparare a cafelei devine din ce în ce mai performantă și diversă, iar fiecare vine la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje.
beverage break breakfast business

Tipuri de espressoare

La o căutare mai amănunțită privind aparatele de cafea vei observa că există două mari categorii în care se împart espressoarele: manuale și automate. Aceste două categorii sunt încadrate în acest fel de catre consumatori datorită modului în care se prepară cafeaua.

În realitate, în termeni de specialitate, espressoarele se încadrează în 5 mari categorii:

  1. Espressoare manuale cu abur.
  2. Espressoare manuale cu pârghie.
  3. Espressoare semiautomate.
  4. Espressoare automate.
  5. Espressoare super-automate.

Espressoarele manuale cu abur sau cu pârghie sunt cele mai vechi invenții folosite în industria aparatelor de preparare a unui espresso. Sunt și cele mai apreciate de pasionați și profesioniști datorită ingineriei complexe și controlului asupra fiecărui parametru din procesul de preparare.

Acestea se mai folosesc și în zilele noastre în coffee shop-uri de renume, iar pentru unii este chiar o tradiție.

Ultima categorie, cea a espressoarelor super-automate, se adresează așa numitelor automate stradale care permit și funcția de a plăti cafeaua, iar tot procesul se întâmplă fără intervenția unei persoane.

În acest articol ne vom focusa pe categoria espressoarelor semiautomate (cunoscute astăzi de consumatori ca fiind manuale datorită modului de preparare) și pe cele automate.

Aceste două categorii sunt diferite, cu funcționalități aparte fiecăreia și care oferă serie de avantaje și dezavantaje. În timp ce un aparat automat se pretează pentru cei mai comozi, cele manuale oferă posibilitatea pasionaților de gusturi să exploreze o gamă largă de băuturi, rețete și arome.

Espressor manual

În practică un espressor se consideră manual de către consumatori pentru că tot procesul de preparare a cafelei se întâmplă manual.

În teorie se condisera semiautomat datorită ingineriei din interiorioul espressorului. Cele mai vechi invenții aveau o mecanică complet manuală. Cel care prepara cafeaua era nevoit să folosească un levier (pârghie) care era fie cu arc, fie fară arc și să îl manevreze manual pentru a obține o extracție. Levierul era mutat din poziția Jos în poziția Sus pentru a permite apei să pătrundă în grupul de livrare, apoi ferm, cu o presiune constantă forţa levierul cu o mişcare de coborâre, pentru a reveni în poziţia JOS. În acest timp în interiorul espressoprului se activa un piston care forța apa cu presiunea data de levier să treacă prin cafea și astfel să obțină un espresso.

Tranziția de la un espressor complet manual la ceea ce noi astăzi numim espressor manual s-a întâmplat de-a lungul a mai bine de 60 ani și a trecut de la ingineria bazată pe levier la ingineria bazată pe o pompă electrică care elimina nevoia de un piston în interiorul aparatului.

Așadar, un espressor manual în zilele noastre este un espressor la care tot procesul de preparare este controlat de cel care îl folosește. În funcție de preferințele fiecăruia acestea vin cu o serie de avantaje și dezavantaje.

Cel mai bun espressor manual

Cel mai bun espressor manual este acela care te va ajuta să obții exact echilibrul de gust pe care îl cauți într-o ceașcă de cafea.…
Citește tot

Avantaje

  • Full control asupra procesului de extracție.
  • Temperatura din interiorul boilerului este constantă și la anumite aparate se poate regla în funcție de preferințe.
  • Cele mai bune oferă posibilitatea de ajustare a presiunii din boiler, funcție care ajută la prepararea corectă a unui espresso. Presiunea ideală fiind de 9 bari,
  • Ușor de curățat și întreținut.
  • Posibilitatea de personalizare a băuturilor.
  • Râșnita separată va constitui un mare avantaj având control asupra gradului de măcinare.

Dezavantaje

  • Nu este compact, iar anumite modele sunt greu de manevrat.
  • Are nevoie de accesorii pentru a obține rezultate bune: tamper, latiera și cântar pentru măsurarea cafelei râșnite, dar și a extracțiilor.
  • Poate fi greu de folosit pentru un începător.
  • Necesită antrenament la început pentru a regla și controla extracțiile.
  • Cele profesionale necesită asistență pentru a fi instalate.

La polul opus celor care sunt pasionați și urmăresc să controleze fiecare setare în prepararea unui espresso, se află cei comozi care vor să fie practici și eficienți cu timpul și spațiul lor.

Aceștia vor înclina să aleagă un espressor automat care fie vine cu o râșnita incorporată, fie se bazează pe capsule. Și acestea vin la pachet cu o serie de avantaje și dezavantaje.

Espressor automat

Acest tip de espressoare au apărut mai mult că o nevoie în rândul celor care nu doresc să obțină băuturi complexe, fiind simple de folosit și intuitive.

Dacă la espressoarele manuale mecanica este mai complexă, diversă și mai greu de înțeles pentru un începător, espressoarele automate sunt simple și oferă mai puține posibilități.

Acestea, spre deosebire de cele manuale, nu au nevoie de mai multe clasificări în funcție de ingineria din interiorul lor. Un automat se identifică ușor că fiind un aparat care prepară totul la o apăsare de buton. Imediat ce este alimentat cu apă, cafea și lapte, vă produce băuturile presetate din fabrică. Majoritatea au și râșniță incorporată, deci tot procesul de preparare este făcut de aparat, iar în funcție de nevoi vin cu câteva avantaje și dezavantaje la pachet.

Cel mai bun espressor automat

Tehnologia ne face viața mai ușoară în foarte multe situații cotidiene, cu atât mai mult când vine vorba de a savura o cafea preferată fără…
Citește tot

Avantaje

  • Ușor de folosit și instalat.
  • Compact. Nu ocupă mult spațiu și este potrivit pentru locurile mici.
  • Nu necesită cunoștințe despre procesul de preparare.
  • Poate fi mai prietenos din punct de vedere al bugetului.
  • Prepararea este rapidă și nu necesită niciun accesoriu.
  • Pretabile pentru birouri și evenimente mici.

Dezavantaje

  • Nu există control asupra extracțiilor.
  • Oferă puține rețete, majoritatea având doar 4 (espresso, dublu espresso, cappuccino, latte) cu posibilitatea de a adăuga un extra shot.
  • Greu de curățat elementele interioare care intră în contact cu apa, cafeaua și laptele.
  • Râșnițele incorporate nu pot fi reglate în funcție de cafea și nici nu pot fi curățate fără intervenția unui tehnician.

Analizând toate aceste avantaje și dezavantaje, alegerea unui espressor depinde foarte mult de preferințele personale. În timp ce un espressor manual oferă o întreagă experiență pentru un consumator profesionist, cele automate sunt mereu o alegere potrivită pentru cei comozi, practici și pentru care gustul nu este o prioritate.

Iar dacă pentru anumiți consumatori, gustul nu este cel mai important factor, pentru alții descoperirea diverselor arome și explorarea diferitelor boabe de cafea pot fi un adevărat hobby.