Ce funcții trebuie să aibă un bun espressor automat?

Alegerea unui astfel de espressor poate fi o misiune interesantă. Piața oferă o varietate destul de mare, cu funcții care mai de care mai sofisticate, iar marea bătălie se dă între cine poate să îl facă mai compact, cu cât mai multe opțiuni și beneficii. Hai să vedem ce este un espressor și cum să alegem unul care să bifeze toate cerințele.
food couple people woman

Comoditatea a devenit unul dintre cele mai mari avantaje ale tehnologiei. Aproape orice tehnologie nouă încearcă să vină la pachet cu simplitate și comoditate. Când auzim “totul la o simplă apăsare de buton” devine mai tentant. Simțim că salvăm energie și, cel mai important, timp.

În cazul espressoarelor, cu cât faci mai puțini pași cu atât este totul mai comod și mai practic din punct de vedere al timpului, uneori chiar și al spațiului. Pentru cei mai ocupați oameni este chiar o necesitate, de aceea tot mai mulți caută să folosească aparate practice.

Ce este un espressor automat?

Pe scurt, un espressor automat face totul pentru tine.

Pe lung, un espressor automat este un aparat care are totul încorporat, de la râșnita, duza de lapte, până la preparare în sine. Tot ce este nevoie să faci este să-l alimentezi cu apa, cafea boabe și lapte, iar de restul de ocupă aparatul. Totodată, acesta are și o interfață de unde îți alegi băuturile prestabilite de producător cu rețetele alese de acesta. Aproape toate îți vor oferi: espresso single, doppio, americano, cappuccino și cafe latte.

Avantaje espressor automat

Evident, comoditatea. Pe lângă aceasta mai sunt și:

 • Lipsa accesoriilor. Nu vă fi nevoie de tamper, latieră, râșnită separată sau cântar.
 • Compact. Vă ocupa mai puțin spatiu decât cel manual și toate accesoriile de care acesta ar avea nevoie.
 • Se pretează pentru birouri, evenimente mici, acasă.
 • Nu este nevoie să cunoști mai nimic despre procesul de preparare. Tot ceea ce era nevoie de știut, știe aparatul, dar în parametrii limitați.
 • Poate fi mai accesibil când vorbim de preț.

Cel mai bun espressor automat

Tehnologia ne face viața mai ușoară în foarte multe situații cotidiene, cu atât mai mult când vine vorba de a savura o cafea preferată fără…
Citește tot

Funcții importante espressor automat

Dacă știi că cea mai buna alegere pentru nevoile tale este un espressor automat, uite câteva funcții de care să ții cont și care ar putea să îți ofere un plus de calitate în băutură finală.

 • Să aibă rețete prestabilite (espresso, doppio, cafe latte și cappuccino). Sunt cele mai frecvent întâlnite și cele mai des consumate.
 • Să poți folosi fie cafea boabe, fie cafea măcinată. Cele mai bune espressoare îți vor oferi ambele funcții.
 • Posibilitatea de personalizare a băuturii cu o funcție numită dark/extra shot.
 • Unele espressoare îți oferă și aceasta posibilitate de a adăuga un espresso unei băuturi cu rețetă prestabilita.
 • Control asupra unor parametri importanți precum: temperatura apei, presiunea sau chiar și cantitatea de lapte.
 • Sistem de auto-curățare și/sau anti-calcar. Ambele sunt de mare ajutor când vine vorba de comoditate.
 • Încălzirea ceștii. Pentru ca băutura să nu sufere un șoc termic când intră în contact cu o ceașcă rece este important că aceasta să fie încălzită. Nu este o funcție absolut necesară, dar poate fi un plus.

La aceasta listă fiecare își poate adăuga propriile nevoie. Spre exemplu să fie compact sau să fie folosit exclusiv cu capsule.

Acum că știm exact care sunt funcțiile importante și cum există posibilitatea că mai multe espressoare să le îndeplinească pe toate, cum alegem unul potrivit?

Ne mai putem ghida după următorii factori:

 • Brand. Unii preferă branduri de renume, de încredere, care oferă și informații relevante despre preparare, poate chiar vine la pachet cu un brand de cafea.
 • Aspect. Pentru o plajă largă de oameni, aspectul poate fi decisiv în alegerea unui espresso. Acesta trebuie să se integreze perfect în designul spațiului în care vă fi folosit.
 • Ergonomie. Un alt aspect de care anumite persoane țin cont este consumul de energie electrică. Un consum mai mic vă fi mai avantajos.
 • Garanția. Fiind un aparat care poate suferi anumite accidente, garanția extinsa poate reprezenta un avantaj.
 • Ușurința de a schimba anumite piese. În cazul în care vă fi nevoie de o schimbare a unor piese cheie este important să fie accesibil de obținut și înlocuit.

Ținând cont de toate aceste funcții și factori, alegerea unui espressor automat ar trebui să fie mai simplă. Cum nu este o achiziție pe care o faci periodic este important de urmărit încă de la început ce nevoi există și ce espressor le poate îndeplini pe toate.Citește și...