Probleme frecvente la un espressor automat

Espressoarele automate au fost mereu controversate în rândul profesioniștilor, utile celor mai comozi, practice pentru birouri și eventimente private și un mare plus când a venit vorba de spațiu, fiind printre cele mai compacte aparate.
white ceramic mug on coffee machine

Cu toate acestea, toate tipurile de espressoare automate se confruntă și ele cu o serie de probleme sau dezavantaje. Unii vor putea să treacă cu vederea, preferând să profite de avantajele pe care le oferă, în timp ce alții vor fi tentați să le evite și să prefere espressoarele manuale.

Cel mai bun espressor automat

Tehnologia ne face viața mai ușoară în foarte multe situații cotidiene, cu atât mai mult când vine vorba de a savura o cafea preferată fără…
Citește tot

Probleme frecvente espressor automat

Adesea când se aduce în discuție o problemă legată de un espressor automat, mai mult face referire la un dezavantaj care uneori necesită câteva soluții pentru a obține un rezultat dorit sau se poate trece cu vederea.

Problemele tehnice sau problemele de fabricație care pot apărea la orice aparat se rezolvă de cele mai multe ori cu ajutorul unui tehnician sau dacă este în garanție cu ajutorul producătorului.

Așa că vom aduce în vedere dezavantajele pe care le are un espressor automat și care pentru anumite tipuri de oameni pot fi considerate probleme.

Râșnita nu poate fi reglată în funcție de cafea, prospețimea sau vechimea acesteia.

O problemă des întâlnită care duce la obținerea unor băuturi nu tocmai extrase corespunzător este incapacitatea râșnitei incorporate de a fi reglată. În mod normal râșnitele ar trebui să poată fi reglate în funcție de cafeaua pe care o preparăm. De aceea, în majoritatea cazurilor, cafeaua obținută la un espressor automat va fi lichidă, fară textură, cu o cremă deschisă la culoare și gust prea diluat.

Aparatul va avea nevoie de o cantitate de cafea boabe mai mare decât este necesar.

Nu vei putea pune în râșnița incorporată cantitatea exactă de boabe pentru a obține doar o cafea așa cum îți permite o râșniță bună. Va fi necesară o cantitate mai mare pe care ulterior nu o vei putea scoate pentru o depozitare corectă.

Faptul că este necesar ca boabele de cafea să rămână în râșniță va duce la răsuflarea acestora, iar asta ar putea fi o problemă pentru cei care apreciază o cafea proaspătă. Boabele ar trebui depozitate în pungi închise etanș pentru a nu își pierde proprietățile și aromele.

Cele mai multe espressoare automate nu au setări pentru a seta cantitatea de cafea râșnită.

Majoritatea râșnițelor incorporate într-un espressor manual sunt setate să râșnească o cantitate de 7-12 grame pentru o extracție, dar pentru a putea obține un espresso bun e nevoie de 15-18 grame. Aceasta este una din marile probleme ale unui espressor cu râșnita incorporată. Nu există un control asupra gradului de măcinare sau a cantități de cafea de care ar fi nevoie pentru a obține o băutură corespunzătoare

Automatul tampează superficial pentru a evita blocarea aparatului.

Pentru a obține un espresso corespunzător, tamparea este un pas foarte important care necesită o presiune de 10 kg forță, iar cele mai multe automate nu au această capacitatea. Pentru a evita blocarea elementelor interioare, majoritatea sunt setate la o presiune de 3-5 kg forță. De aceea băutură obținută este lichidă și fără textură pentru că apa trece prea repede prin particulele de cafea.

Această problemă combinată cu o măcinătură prea mare și o cantitate mică de cafea va duce inevitabil la extracții slab calitative.

Automatul va folosi prea multă apă pentru o extracție.

Aproape toate sunt setate să obțină la un single espresso 30 ml și la un dublu espresso 60 ml. Ceea ce este foarte mult lichid raportat la cantitatea de cafea folosită. În mod normal, așa cum se obține la un espressor manual, single shot-ul ar trebui să aibă între 15 și 20 ml, iar dublu shot-ul între 36 și 50 ml.

Faptul că automatele sunt setate să obțină mai multă cafea decât în mod corect este o problemă în rândul pasionaților de cafea. Pentru că un cumul de dezavantaje precum: măcinătura mare, cantitate de cafea mică și prea multă apă în extracție vor rezulta o băutură lichidă, fără textură și cu o cremă obținută artificial.

Espressorul lucrează cu temperaturi variabile.

O altă problemă des întâlnită la un automat este că temperatura apei nu este deloc controlabilă. Cele mai multe vor varia între 89 și 100 grade, iar în timpul extracțiilor nu vei știi exact unde se situează temperatura. Această incapacitate duce fie la obținerea unor băuturi subextrase, fie la arderea lor.

Curățarea interioară a unui espressor automat este o provocare și pentru cei mai profesioniști.

Încă de când a apărut trendul aparatelor automate care prepară la o apăsare de buton și până în prezent, curățarea interioară a fost mereu o provocare. Una atât pentru producători, cât și pentru consumatori. Noile tehnologii au mai avansat în această direcție, dar nu vor putea ajunge la nivelul ridicat de igienă pe care îl are un espressor manual.

Evitarea problemelor

Sunt dezavantaje în această listă pe care nu le vom putea evita sau rezolva, pur și simplu fac parte din personalitatea aparatului, cum ar fi controlul temparaturii, tampăriii sau cantității de cafea.

În schimb ce putem controla este curățarea (o putem face mai des și mai bine decât este indicat în manualul de instrucțiuni al aparatului) sau putem controla cantitatea de cafea boabe pe care o punem în aparat astfel încât să folosim mereu cafea proaspătă.

Desigur că există persoane care oricând preferă un espressor automat pentru că poate trece cu vederea orice dezavantaj și preferă mai degrabă avantajele acestuia. Comoditatea, faptul că este compact, bugetul sau chiar ideea că se pretează într-un birou circulat vor detrona oricând aceste dezavantaje.



Citește și...