Curățarea unui espressor manual

Toți cei care dețin un espressor manual știu că partea de curățare este cea mai importantă, dar și cea mai meticuloasă din tot procesul de preprarare. Nu este un procedeu complex, dar necesită puțină practică, mai ales la început când orice buton pare că face ceva complet diferit.
crop barista preparing coffee by using portafilter

De la cel mai de bază până la cel mai avansat tip de espressor, toate au nevoie de curățare. Aici putem vorbi chiar de două tipuri de curățare: după fiecare cafea și periodică. Dacă te numeri printre cei care au deja un espressor manual sau urmează să achiziționeze unul în curând, cel mai probabil partea de curățare este cea mai puțin plăcută din tot procesul de preparare. În rândurile următoare vei găsi o procedură simplă și care nu necesită foarte mult timp.

Curățarea zilnică a espressor-ului

Dat fiind faptul că tot procesul de preparare a unei cafele se face manual, după fiecare extracție este necesară o mică curățare astfel încât să nu afecteze gustul următoarei extracții. Acesta este un mare avantaj, iar toți cei care au ales să aibă un espressor manual în bucătărie se bucură de tot acest proces pe care îl pot controla după preferințe.

  1. Decuplează portafiltrul espressorului și aruncă zațul de cafea (se mai numește și puc de cafea).
  2. Pornește un mic jet de apă la espressor și lasă-l să curgă 2-3 secunde. Acest lucru se face pentru a curăța partea superioară, acea sită pe care se depune cafea în timpul extracțiilor.
  3. Cu un prosop din microfibră șterge portafiltrul astfel încât să fie curat și uscat, apoi șterge și tăvița unde se așează ceașca.
  4. Cuplează portafiltrul sau prepară următoarea cafea.
  5. În cazul în care prepari și lapte, asigură-te că ștergi steamerul (duza de lapte) după fiecare folosire pentru a nu se depune în timp lapte atât în exterior, cât și în interior.

Acești pași se urmează după prepararea fiecărei cafele. Dacă prepari 3 cafele, vei urma acești pași de 3 ori. Poate o fi provocare pentru început, însă o dată ce vei simți diferența de gust între o cafea preparată la un espressor curat și una preparată cu reziduuri de la o extracție anterioară, va deveni o plăcere. Durează circa 2 minute tot acest proces și poate fi un mare plus în gustul din ceașcă.

Curățarea lunară a espressor-ului

Această curățare poate fi făcută după preferințe, dar cu cât se întâmplă mai frecvent cu atât se va reflecta în gust și în durata de viață a espressorului. Recomandat este săptămânal, dar se poate face și lunar pentru cei mai ocupați dintre noi.

Pentru a face o curățare mai amănunțită va fi nevoie de o soluție specială pentru espressor care se găsește în diverse forme, cea mai recomandată este cea pudră, dar se poate folosi și în formă lichidă.

  1. Într-un bol de inox se pune apă fierbinte și soluție pentru espressor. În cazul în care soluția nu vine cu instrucțiuni prinvind cantitățile, la 1 litru de apă se vor pune 10 grame de soluție.
  2. Decuplează portafiltrul și scoate sita în care se pune de obicei cafeaua. Toate sitele sunt detașabile, unele se vor scoate mai ușor, alteele necesită forță sau chiar o unealtă specială de scos site.
  3. Pune în soluție sita și capul portafiltrului. (Ai grijă ca mânerul să rămână în afara bolului).
  4. Cu o șurubleniță se va scoate șurubul din mijlocul sitei aflata in partea superioară a espressorului. (Acel loc de unde iese apa). O dată cu șurubul se va decupla și sita, pune-le și pe acestea în bolul cu apă și soluție. Vei observa că sita superioară are multe reziduuri de cafea, de aceea este recomandat să fie curățată săptămânal.
  5. Detașează și capul steamerului (duza de lapte) și pune-l în bolul cu apă. La fel ca sitele, toate duzele de lapte au un capăt detașabil, de obicei se rotește ușor spre stânga pentru a se deșuruba.
  6. Curăță cu o lavetă umedă partea superioară a espressorului (locul de unde ai scos sita). Se va insista mai ales pe margini unde există garnituri (acestea în timp se tocesc dacă nu sunt curățate periodic din cauza frecării cu reziduuri de cafea și se vor înlocui cu unele noi).
  7. Revino la bolul cu apă și curăță cu atenție fiecare piesă. (Atenție la șurubul scos din partea superioară să nu se piardă) și asamblează-le la locul lor, mai puțin sita care se introduce în portafiltru.
  8. În loc de sita normală se va pune acea sită oarbă cu care vine la pachet orice espressor nou. Sita oarbă este pur și simplu o sită care nu are fund, nu va putea trece apa prin ea.
  9. După ce ai așezat bine sita oarbă în portafiltru pune foarte putină soluție (de mărimea unui bob de fasole) și cuplează-l în espressor. Pornește extracția manuală 4 secunde și oprește-o. Repetă acest ultim pas de circa 10 ori, apoi decuplează portafiltru și pornește apa să curgă în gol pentru 10 secunde.
  10. Înlocuiește sita oarbă cu cea normală.

În acest moment espressorul este curat și gata de folosit.

Cel mai bun espressor manual

Cel mai bun espressor manual este acela care te va ajuta să obții exact echilibrul de gust pe care îl cauți într-o ceașcă de cafea.…
Citește tot

Ponturi de curățare

  • Manevrează cu grijă soluția pentru espressor și poartă mănuși când cureți tot ce este în bolul cu apă. Poate cauza arsuri pe piele.
  • Manevrează cu grijă toate piesele, mai ales dacă espressorul a stat constant pornit. Acestea au o temperatură ridicată și pot cauza arsuri.
  • Asigură-te că ai apă suficientă în espressor (în cazul celor care nu au alimentare cu apă de la o sursă constantă).
  • Asigură-te că ai un recipient pentru apa care va curge din espressor ( în cazul celor care nu au scurgere separată).
  • Aruncă toată apa din rezervorul aparatului la finalul procesului, clătește bine pentru a nu avea soluție de espressor rămasă acolo, iar recomandarea ar fi ca aceasta să fie înlocuită cu o apa curată și lăsată să treacă prin espressor pentru a fi siguri că toată soluția este scoasă din aparat. Soluția poate cauza probleme daca este înghițită.

Acestea sunt cele două moduri în care se curăță un espressor manual. Este foarte important ca atunci când căutăm să îmbunătățim calitatea cafelelor să ne gândim că un aparat curat contribuie la acest aspect.



Citește și...