Cum se curăță eficient un aparat de cafea cu capsule

Aparatul de cafea cu capsule începe să fie din ce în ce mai întâlnit în casele iubitorilor de cafea. Dacă nu îți poți începe ziua fără a savura o ceașcă de cafea, un astfel de aparat este ceea ce-ți lipsește! În trecut, băutura era preparată fie prin intermediul unui ibric sau unei cafetiere. Metodele sunt încă utilizate, dar mai puțin întâlnite.
collection of capsules for coffee machine

Întreținerea adecvată a unui aparat cafea cu capsule presupune și curățarea și decalcifierea în mod periodic. Este un proces mai complex decât în cazul ibricului, însă asigură o bună funcționare a dispozitivului. De asemenea, defectarea din cauza calcarului nu este inclusă în garanție. 

Procesul de curățare

  • Este ideal să-ți clătești aparatul de reziduuri după fiecare utilizare. Tot ce trebuie să faci este să lași doar apa să circule, fără a mai introduce și o capsulă. Astfel îți asiguri un aparat cafea care va funcționa eficient pe o durată cât mai lungă de timp.
  • Acele care înțeapă capsula sunt un element care necesită atenție sporită. Este zona unde se pot depune resturi ale ambalajului de plastic al capsulei. În timp, ele afectează buna funcționare a dispozitivului sau chiar sănătatea ta. Așadar, curățarea cu o lavetă sau un șervețel este mai mult decât ideală pentru a preveni eventuale complicații.
  • Capsulele pe bază de lapte pot reprezenta un adevărat pericol de apariție al bacteriilor dacă nu cureți aparatul după fiecare utilizare. Așadar, pentru a evita apariția microorganismelor urmează pașii de curățare corectă a dispozitivului pentru cafea.
  • Orice aparat de cafea cu capsule este prevăzut și cu o tăviță de colectare a capsulelor deja utilizate. Nu uita să o golești periodic! În caz contrat, există posibilitatea de blocare a capsulei, deoarece nu mai are unde să fie depozitată după ce cafeaua este preparată.
  • Nu în ultimul rând, decalcifierea este un pas la fel de important din întreg procesul. Vei avea doar nevoie să achiziționezi anumite produse special concepute.

De ce un aparat cu capsule?

Aparat de cafea cu capsule reprezintă o alternativă rapidă și ușoară de preparare a cafelei de dimineață. Dacă ești mereu pe grabă este o soluție potrivită pentru a economisi puțin timp. Vei avea parte de o băutură revigorantă și gustoasă, care-ți va da startul unei zile productive. 

Una dintre problemele capsulelor de cafea este materialul. Plasticul este un inamic binecunoscut al mediului înconjurător. Totuși, multe brand-uri de cafea au adoptat alternative sustenabile, cum ar fi capsulele reutilizabile. Așadar, este o variantă ideală pentru protejarea mediului înconjurător.

De asemenea, există producători de capsule și aparate de cafea care îți oferă o altă alternativă de reciclare. Poți colecta capsulele folosite și le poți duce în centre speciale de reciclare sau în magazinele fabricanților, dacă există varianta.

Un alt avantaj al capsulelor pe care le poți reumple este posibilitatea de a mirosi cafeaua pe care urmează să o utilizezi. Mirosul poate spune foarte multe despre calitatea unei cafele. În cazul capsulelor clasice, singura posibilitate de a te asigura de calitate sunt mostrele oferite de companie.

Principalul avantaj al unui aparat de cafea cu capsule este simplitatea cu care îți poți prepara băutura favorită. O singură apăsare de buton de desparte de savurarea unei cești de cafea proaspete. Experiența este unică, iar rezultatul este unul cu care te vei delecta cu siguranță.

Un astfel de aparat are și dimensiunile potrivite oricărei bucătării. Fie că locuiești într-o garsonieră sau într-o casă, un aparat de cafea cu capsule reprezintă dispozitivul ideal! Îl poți amplasa atât pe blatul din bucătărie, cât și pe un raft al mobilei. Design-ul este unul plăcut și modern, așadar nu trebuie să-ți faci griji că ar putea fi nepotrivit stilului bucătăriei tale.

Capsulele conservă calitatea și proprietățile cafelei până la momentul preparării. Totuși, păstrarea în condiții optime este recomandată pentru o experiență cât mai plăcută. Zonele uscate din bucătăria ta sunt locuri ideale pentru depozitare.

Alegerea aparatului cu capsule

În funcție de nevoile și preferințele tale există și aparate de cafea care să le satisfacă. Urmează următoarele criterii și alege varianta cea mai potrivită pentru casa ta: 

  • Poți întâlni două tipuri de capsule, fiecare fiind compatibile cu anumite dispozitive de preparare ale cafelei. Astfel, există modelul pods și modelul pahar. Capsulele pods sunt mult mai compacte și vin în diferite sortimente. De asemenea, există o gamă variată de dimensiuni din care să alegi. Așadar, înainte de achiziționarea unui aparat cafea asigură-te că ai o gamă vastă de capsule potrivite. Cât despre capsulele pahar, ele se pot reumple la fiecare utilizare cu sortimentul de cafea dorit.
  • Alege un espressor cu dimensiuni și design potrivit bucătăriei tale. De obicei, dimensiunile sunt determinate de complexitatea dispozitivului. Pe de altă parte, design-ul și culoarea trebuie să se potrivească locului unde urmează să fie amplasat. Într-o încăpere în tonuri de gri se va potrivi perfect un aparat cafea negru sau alb.
  • Nivelul presiunii pompei determină calitatea rezultatului final. O pompă cu presiunea mai mare va prepara o cafea mult mai intensă și aromată. Din punctul de vedere al specialiștilor, un dispozitiv calitativ are cel puțin 12 bari.
  • Capacitatea rezervorului și numărul de cafele preparate concomitent pot fi decise în funcție de numărul de consumatori de cafea din casă. Într-o familie mai numeroasă este ideal un rezervor cu o capacitate de peste 1,5 litri. De asemenea, există și espressoare care pot prepara două cafele concomitent. Astfel, vei reduce timpul de preparare al cafelelor la jumătate.
  • Există anumite funcții pe care aparatul de cafea cu capsule poate să le aibă. Funcția de spumare a laptelui este ideală pentru fanii anumitor băuturi care conțin cofeină, cum ar fi latte macchiato și cappuccino. De asemenea, reglarea intensității cafelei este o soluție perfectă pentru cei care își personalizează băuturile. Reglarea temperaturii de preparare face posibilă astfel de rezultate.