Cuprins
Există un moment în viața fiecărui adult când începe căutarea pentru un espressor ideal care să
prepare băutura aceea râvnită de toată lumea, cafeaua. Sau pentru pauza aceea dintre task-uri şi deadline-uri.
La o rapidă căutare există infinit de multe opțiuni de espressoare, metode de preparare, tipuri de
cafele așa că hai să-ți ușurăm căutarea.
Marea dezbatere, în general, se ține între ce tip de espressor să alegi. Este prima alegere pe
care e necesar să o faci înainte de a alege cafeaua și accesoriile de care e nevoie. Aşadar, espressor manual sau espressor automat?
Pentru că în funcție de această alegere vei putea să-ți prepari diverse băuturi şi e bine de știut
ce poți prepara la un espressor manual.
Mai întâi, hai să vedem ce face un espressor manual diferit, câte tipuri există, ce poți prepara la
unul și ce accesorii sunt necesare. Acest tip este și cel mai des folosit, iar toți profesioniștii îl
preferă în detrimentul unuia automat.
Ce este un espressor manual?
Pe scurt, un astfel de espressor nu prepară cafeaua la o apăsare de buton. Tot procesul de
preparare este controlat de cel care face cafeaua, iar acesta este unul din cele mai mari
avantaje pe care le oferă.
Pe lung, un astfel de aparat îți oferă mai multe opțiuni pe care le poți modifica. Aici, în funcție de
brand, poți controla: temperatura apei, presiunea, cantitatea de apă care trece prin cafea și
gradul de măcinare al boabelor. La cele profesionale, care sunt manuale, mai poți controla
timpul de extracție, volumul apei și, evident, există magicul buton manual care te ajută să
porneşti şi să oprești extracția când vrei.
Totodată este relevant de menționat că și laptele se face manual prin acea duză cu presiune,
nu se face automat printr-un recipient incorporat.
Care este avantajul unui espressor manual?
- Controlezi extracția.
- Poți prepara fiecare băutură exact cum îți place.
Tipuri de espressoare manuale
Acum că știi exact ce anume face un aparat manual, află că există două tipuri. Unul electric și
unul portabil care nu depinde de electricitate.
Cel mai popular este evident cel electric, dar pentru aventuri, camping și călătorii este mai
practic unul care nu depinde de o sursă de curent.
Cel mai bun espressor manual
Accesorii espressor manual
Poate fi o provocare, dar cu ustensilele potrivite poți face cele mai bune cafele/băuturi.
- Râșniță. Aceasta îți va oferi controlul absolut asupra gradului de macinare, cel mai
important pas pentru o extracție perfectă. - Tamper. Multe espressoare vor veni la pachet cu un tamper, acel instrument cu care
presezi cafeaua. - Latieră. Acest accesoriu este necesar pentru prepararea cremei de lapte, iar pentru
profesionişti este o ustensilă cheie pentru a face acele desene în ceașcă. - Ustensile de curățare: o periuță pentru acel orificiu de unde curge apa, o lavetă pentru
portafiltru (acel coș în care se pune cafeaua măcinată) și o soluție specială (ca o pudră)
pentru a curăța interiorul espressorului (este un proces simplu, iar multe espressoare au
o funcție automată de curățare). - Bineînțeles, ceașca preferată.
Tipuri de băuturi preparate la un espressor manual
Probabil cel mai interesant subiect pentru care ești aici, este ce poți prepara. Cu toții vedem
elefantul din cameră, anume că un astfel de aparat va avea la baza prepararea unui espresso.
Dat fiind că procesul este manual, se pot face o varietate de băuturi pe bază de espresso. De la
celebrele băuturi din coffee shop-uri: cappuccino, cafe latte, flat white, cortado, până la invenții
semnătură care țin de propriul gust. Totul este să fii creativ.
Uite o listă simplă cu băuturi delicioase de preparat:
- Affogato. Cu un espresso echilibrat și o înghețată preferată obții una dintre cele mai în
trend băuturi de vară. - Piccolo latte. Pentru această băutură este nevoie de un ristretto şi 80 ml de lapte. La un
espressor manual unde extracția poate fi controlată este mai ușor să obții un ristretto ca
la carte. - Espresso tonic. Cu un espresso, puțină gheață și o apă tonică revigorantă obții o
băutură potrivită pentru cele mai însorite zile. - Americano reinventat. Este poate cea mai interesantă și mai puțin cunoscută băutură
pe care o poți obține doar la un espressor manual. E nevoie doar de un espresso și apă
caldă (60 grade ideal) turnate în latieră și băgate la duza de presiune unde se prepară
laptele. Vei obține o cafea cu o spumă la suprafață și cu o textură mai cremoasă decât
un americano obișnuit, dar fără lapte. - Ciocolată caldă. Poate că este o surpriză această băutură, dar duza aceea separată
care în mod normal se foloseşte la spumarea laptelui, numită steamer, se folosește și în
alte scopuri. Cum ar fi prepararea unei ciocolate calde. Acest lucru nu este posibil și la
un espressor automat. - Masala Chai. Pentru că tot s-a menționat că duza pentru lapte poate fi folosită în alte
scopuri, această băutură care este un amestec de ceai negru și condimente
(scorțișoară, anason, nucșoară, miere) în mod clasic se prepară la steamer cu lapte
vegetal și se strecoară într-o ceașcă.
Există o multitudine de băuturi pe care le poți face, de la cele clasice la cele mai neobişnuite.
Dacă îți place să te joci cu băuturile, să explorezi o lume a cafelei care se află într-o continuă
dezvoltare, atunci un espressor manual este mai recomandat decât unul automat. Acesta din
urmă are toate funcțiile prestabilite, o varietate mică de băuturi cu rețete prestabilite, iar singurul
lui avantaj este că le obții la o apăsare de buton.
Ca o mică concluzie, varietatea de preparate pe care le vei obține este mult mai mare și mai
ușor de controlat în cazul unui aparat manual, iar singura limită este propria imaginatie.