Cum să faci forme de spumă în cafea

Cafeaua cu lapte este un element nelipsit din viețile noastre, însă nu a existat dintotdeauna. Până în anul 1683, oamenii beau cafea turcească, tare și aproape deloc îndulcită. Nu este de mirare că nu își găseau niciun strop de fericire în ea.
person performing coffee art

Prima cafea cu lapte atestată a fost creată de un călugăr capucin (de unde și numele de Cappuccino) care a fost prezent la bătălia de eliberare a Vienei de sub asediul otoman. Marco d’Aviano, pe numele lui, a diluat cafeaua turcească cu spumă de lapte și așa a creat o băutură cu gust plăcut și ușor.

Prepararea cappuccinoului a devenit o obișnuință pentru călugării capucini (denumire venită de la straiele lor de culoare maro) și au observat că, după un timp, încep să se creeze imagini în spuma de lapte. Desigur, intenția nu era decât ca băutura să aducă un strop de fericire în viețile lor. 

Cu toate acestea, imaginilor din cafea nu li s-a acordat atenție decât după anul 1933, la 250 de ani de la descoperirea cappuccinoului. Tot atunci s-a inventat și comercializat la scară largă primul espressor în Italia. Producția în masă, însă, începe abia în anul 1953, odată cu crearea mascotei firmei Bialetti, care a adus-o în atenția publicului.

Cum faci spuma de lapte?

Fie că ai un espressor sau îți prepari la ibric, poți pregăti foarte simplu și rapid spumă de lapte pentru cafeaua ta. Nu este greu să imiți savoarea cafelelor pregătite în cafenele chiar la tine acasă. Desigur, dacă ai espressor automat, problema e ca și rezolvată! Însă dacă nu ai unul, tot simplu este.

Iată trei moduri simple de a face spumă de lapte fără espressor:

Agită un borcan de sticlă!

  1. Umple un borcan de sticlă până la jumătate cu lapte. Pentru o spumă de lapte delicioasă, se recomandă laptele cu 3,5% grăsime.
  2. Închide etanș borcanul cu un capac și se agită recipientul bine până ce laptele devine spumos. De obicei, e nevoie să-l agiți între 30 și 60 de secunde.
  3. Scoate capacul și pune borcanul desfăcut în cuptorul cu microunde. Încălzește-l timp de 30 de secunde la cea mai ridicată temperatură.
  4. Toarnă prima dată laptele în cana cu cafea, apoi adaugă spuma deasupra. 

Folosește presa franceză sau presa pentru cafea!

  1. Încălzește laptele pe aragaz sau la microunde, dar nu atât cât să fiarbă. Laptele trebuie să fie cald, însă nu foarte fierbinte.
  2. Toarnă laptele cald în cana presei franceze, apoi adaugă capacul cu filtru și apasă încet filtrul până la baza recipientului, timp de 40-60 de secunde, până se obține spuma dorită.
  3. Scoate filtrul și capacul presei franceze, toarnă laptele și spuma în cafea. Atât de simplu!

Amestecă bine laptele cu telul, cu mixerul electric sau în blender!

  1. Pune laptele într-un recipient din ceramică sau metal și încălzește-l pe aragaz fără să ajungă la temperatura de fierbere. Dacă folosești cuptorul cu microunde, alege un recipient de sticlă sau ceramică.
  2. Amestecă laptele cu un tel sau un mixer electric până se obține spuma dorită. Dacă îți este mai ușor, poți folosi un blender.
  3. Câteva secunde mai târziu, vei obține cea mai bună spumă de lapte la tine acasă. Mai trebuie doar să o torni în cafea.

Forme de spumă în cafea

Cum oamenii caută să transforme majoritatea lucrurilor pe care le fac în ceva frumos și cu un estetic plăcut, spuma de lapte din cafea nu a scăpat de acest lucru. Latte Art sau arta desenelor în cafea este practicată cel mai des de bariste, în cafenele, însă asta nu înseamnă că nu o poți realiza singur, la tine acasă. 

În primul rând, trebui să pregătești spuma de lapte. Pentru asta, poți urma pașii de mai sus!

Există două tehnici principale prin care poți realiza picturi în ceștile de cafea:

Turnare liberă (creezi modelul în timpul turnării)

Cele mai frecvente și ușoare modele sunt “inima” și “rozeta”/”feriga”.

În timp ce adaugi spuma de lapte, ceașca trebuie să fie înclinată într-o direcție. Deoarece laptele este turnat direct în ceașcă, spuma începe să iasă la suprafață printr-o parte (din cauza înclinării). Mută apoi vasul cu lapte dintr-o parte în alta, în timp ce mişti ceaşca, sau pur și simplu mută gura de scurgere înainte și înapoi, şi termină printr-o trecere rapidă prin modelul turnat anterior. Turnarea în zig-zag creează o formă de floare, iar această trecere finală reprezintă tija florii sau a ferigii. Dacă alegi modelul de inimă, torni spuma de lapte fără a mișca recipientul sau ceașca și închei cu acea trecere prin model pentru a crea partea alungită de jos a inimioarei.

Gravare (folosești un instrument pentru a crea modelul după turnarea spumei)

Desenele gravate variază de la forme geometrice simple la desene complicate, cum ar fi haşuri încrucişate sau imagini de animale și flori, și sunt în general realizate cu o scobitoare sau cu un băț din metal, asemănător cu coada unei lingurițe. Latte art prin gravură are de obicei o durată de viaţă mai scurtă decât latte art prin turnare liberă întrucât spuma se dizolvă în latte mai repede.

O metodă brută, dar rapidă, este de a turna pudră de ciocolată sau scorțișoară prin decupaje de metal cu diferite modele. Tehnica asta favorizată de lanţurile de cafenele, unde viteza este esențială atunci când servesc un număr mare de clienți în timpul orelor de vârf.

Lucruri interesante despre Latte Art

Cappuccinoul și cafelele cu desene în spuma de lapte fac parte din viața noastră chiar și fără să ne dăm seama. De fiecare dată când bem o cafea cu lapte cumpărată de la o cafenea, baristele realizează mici ferigi, cu toate că, poate, nu acordăm atenție esteticii cafelei, ci vrem să ne bucurăm de gustul îmbietor.

Iată câteva lucruri interesante despre arta desenelor în spuma de lapte:

  1. Începând cu 2004, multe țări au organizat campionate de latte art, unde profesioniști din întreaga lume vin să-și arate abilitățile. La concurs participanții sunt rugați să pregătească 4 cești de cappuccino, 4 băuturi autor și 4 espresso în 15 minute și trebuie să existe un desen în fiecare ceașcă.
  2. Cea mai înaltă aptitudine a unui barista este să creeze un model de mai multe figuri într-o singură ceașcă.
  3. În afară de pudră de cacao și scorțișoară, pot fi folosite și vopseluri pudră comestibile, pentru ca imaginea să fie colorată.
  4. Recent a fost inventată o imprimantă latte art, cu ajutorul căreia pot fi făcute o varietate de fotografii pe cafea.
  5. Profesioniștii din întreaga lume încearcă să dezvolte această artă și să creeze modele în 3D din spumă.


Citește și...