Ce înseamnă o cafenea de specialitate și cum o identifici?

Nimic nu se compară cu aromele intense ale băuturilor servite într-o cafenea de specialitate. Aici ceașca simplă de cafea devine o experiență complexă care te va surprinde plăcut de fiecare dată. Fiecare aromă prezintă o poveste specială, cu iz exotic.
assorted decors with brown rack inside store

Însă, dacă ești pasionat de experiențele unice și îți dorești să savurezi o cafea bună e recomandat să alegi cu atenție cafeneaua. Există, așadar, câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul și care îți vor transforma vizita într-un moment unic.

Cafenea de specialitate

Conceptul „cafea de specialitate” se referă în primul rând la microclimatul în care sunt cultivate boabele de cafea. Există câteva zone în lume recunoscute pentru producerea cafelei arabica, apreciată la nivel mondial pentru calitatea inconfundabilă. Aici tradiția se îmbină cu tehnicile moderne pentru a definitiva gusturi inedite, menite să îi surprindă plăcut chiar și pe cei mai pretențioși.

Procesul de realizare a cafelei parcurge câteva etape importante:

  1. Plantațiile sunt îngrijite cu iscusință de fermieri care au transmis tehnicile de cultivare și întreținere din generație în generație. Din cauza altitudinii ridicate la care se află, boabele de cafea trebuie îngrijite manual. Tocmai de aceea, totul capătă un farmec aparte. Cafeaua este îngrijită cu atenție și ferită de substanțe toxice sau insecte dăunătoare. La finalul sezonului, recolta oferă producătorilor de cafea șansa de a livra clienților produse premium.
  2. Calitatea cafelei este testată de specialiști în domeniu, numiți și degustători. Ei sunt cei care analizează cu atenție textura, mirosul și notele cafelelor. Mai apoi, le acordă certificate de calitate.
  3. Imediat după ce se încheie etapele de evaluare, se trece la faza de prăjire cu ajutorul unor dispozitive speciale. E nevoie, de asemenea, de personal experimentat, care să trateze cu seriozitate fiecare activitate.
  4. Mai apoi, totul trece în mâinile unui barista, care transformă cu ușurință pasiunea în artă.

Sortimente în cafenelele de specialitate

Într-o cafenea de specialitate fiecare ceașcă de cafea devine un mix inedit de arome. De asemenea, aici poți degusta numeroase sortimente exotice, cultivate atent de fermieri în climate speciale. Câteva dintre variantele populare în cafenelele de specialitate sunt:

Brazilia – Anual, aici se cultivă cantități enorme de cafea de specialitate. Plantațiile se află pe tot cuprinsul țării și sunt îngrijite cu ajutorul unor metode ingenioase. Cerrado, Bahia și Chapada Diamantina sunt doar câteva zonele cu o lungă istorie în cultivarea cafelei. Printre cele mai apreciate soiuri se numără: Catuai, Acaia, Bourbon sau Icatu. Boabele de cafea produse în Brazilia sunt recunoscute pentru gradul scăzut de aciditate și notele dulci.

Etiopia – Patria cafelei de calitate superioară. Boabele sunt cultivate la o altitudine cuprinsă între 1800 și 1950m. Există numeroase rețete gustoase, dar în același timp spectaculoase care au la bază un asemenea sortiment. Rezultatul final este caracterizat în general de notele delicate de ciocolată și citrice.

Kenya – Principalele zone de cultivare se află în apropierea capitalei Nairobi, la o altitudine cuprinsă între 1400 și 2000 de m. Cafeaua prezintă un corp bine definit și oferă o aciditate medie. În ceea ce privește aromele principale, fructele de pădure, cireșele și citricile primează.

Guatemala – Honduras este una dintre cele mai utilizate variante în cafenelele de specialitate. Boabele sunt cultivate în microferme, la o altitudine cuprinsă între 1400 și 1700 de m și sunt ideale pentru pregătirea unui espresso delicios. Te vei bucura, de asemenea, de o aciditate bogată și o combinație ingenioasă de arome sofisticate. Ciocolata neagră este sortimentul care oferă băuturii un suflu fresh, dar în același timp surprinzător.

Peru – Plantațiile se află în zonele împădurite, tocmai de aceea boabele capătă un gust exotic. Aici agricultorii cultivă în paralel arbori de cacao. Notele fructate și aciditatea echilibrată trasează gusturi incredibile, create special pentru iubitorii de cafea. În plus, poate fi pregătită în forme diverse: ibric, espresso, filtru.

Atmosfera în cafenea

Pe lângă cafeaua de origine și sortimentele care mai de care mai interesante, e important să analizezi și atmosfera generală. E important să te bucuri de momente constante de relaxare, indiferent de situație. Iată câteva aspecte pe care nu ar trebui să le scapi din vedere:

Echipa – Unul dintre cele mai importante elemente atunci când vine vorba de alegerea cafenelei potrivite este echipa care se ocupă de prepararea și servirea cafelei. Orientează-te, așadar, către persoane dinamice, calde și prietenoase. Experiența și studiile în domeniu sunt, de asemenea, lucruri extrem de importante. Pregătirea cafelei necesită un set de cunoștințe în domeniu. Pentru o textură perfectă și o aromă personalizată e nevoie de un barista profesionist. El va ști cum să transforme ceașca de cafea într-un joc al aromelor. Cu fiecare înghițitură vei pătrunde într-o lume fascinantă.

Decorul – Alege locurile familiare, decorate ingenios în elemente moderne. Lumina joacă un rol important în definitivarea atmosferei ideale. Evită, așadar, pe cât se poate cafenelele amplasate în subsoluri sau mult prea întunecate.

Gradul de confort – Cafenelele de specialitate oferă o vibrație specială pe care p vei simți imediat cum ai pășit înăuntru. De asemenea, este creată pentru a a-ți oferi confortul de care ai nevoie după zilele obositoare de muncă. Tot aici te poți izola de agitația cotidiană și să îți începi ziua cu forțe proaspete. În plus, ieșirile cu prietenii vor prinde alte contururi. Te vei bucura de experiențe autentice și zâmbete sincere, indiferent de situație.

Concluzie

Alegerea cafenelei potrivite poate deveni o adevărate provocare, mai ales pentru cei care nu dețin cunoștințe în domeniu. Ei bine, variantele de specialitate au la bază povești cu iz exotic și conturează cu ușurință un ambient plăcut și confortabil.

Aici poți degusta sortimente de cafea din diverse zone ale lumii precum: Brazilia, Etiopia, Kenya, Guatemala sau Peru. Acordă atenție, totuși, echipei care se ocupă de prepararea băuturilor. Profesionalismul, seriozitatea și atenția la detalii ar trebui să primeze pentru a definitiva rezultate impecabile. Ceașca de cafea ar trebui să devină o experiență complexă, care să-ți implice toate simțurile.