Cuprins
Cu peste 1000 de substanțe în structură, bobul de cafea ajuns în stadiu de prăjire ajunge să elimine mai bine de jumătate din acestea. Totuși cea mai considerabilă cantitate găsită în compoziția unui bob de cafea o are cofeina, ingredient considerat ca fiind un stimulent.
Celelalte substanțe pe care le conține cafeaua în cantități suficiente cât să conteze asupra organismului sunt antioxidanții, grăsimile, uleiurile, mineralele și apa. Aceste ingrediente nu sunt considerate în niciun fel ca fiind surse de dependență, cofeina fiind principala sursă care stimulează organismul diferit.
Ce este cofeina?
Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central care se găsește în mod natural în mai multe plante printre care frunzele de ceai verde, negru și alb, boabele de cacao și cafeaua. Aceasta poate fi produsă artificial și adăugată unor băuturi precum cele energizante.
Cofeina că substanță este încadrată totuși în categoria drogurilor ușoare, fiind deseori comparată cu cocaina. Ambele fac parte din familia alcaloidelor având efecte similare asupra sistemul nervos central. Diferența dintre ele este totuși una destul de mare, cocaina fiind de aproximativ 20 de ori mai puternică în stimuli decât cofeina.
Dependența de cafea
Dependența poate fi privită din mai multe perspective pentru a fi catalogată ca un fapt concret.
Fizică
Din această perspectivă poți vedea influența pe care o are cofeina asupra organismului. Aceasta stimulează sistemul nervos central format din creier și măduva spinării. În mod practic, cofeina stimulează întreg organismul provocând energie și alertă în organism cu ajutorul adrenalinei (hormonul stresului). Acest stimul dacă nu este produs și de organism în mod natural poate provoca dependență.
Acest tip de dependență este asociat adesea cu senzațiile pe care sportivii le caută în activități extreme, mai exact dependență de adrenalină în corp.
Psihică
Cafeaua consumată în mod regulat poate deveni un obicei de necontrolat. Psihic se poate crea o dependență de miros și gust, pe care creierul le asociază cu anumite activități precum trezitul sau pauzele.
Funcționăm adesea pe pilot automat datorită obiceiurilor create prin repetiție, iar când corpul nostru asociază o activitate cu un obicei, de cele mai multe ori când repetam acea activitate corpul cere să execute și obiceiul asociat.
Mulți dintre noi asociem trezitul de dimineață cu cafeaua sau pauzele cu o ceașcă bine meritată. Iar această asociere pe care creierul nostru o face, poate crea dependență de o ceașcă de cafea atunci când executăm respectivul obicei.
Efecte adverse ale cafelei
Consumul moderat de cofeină are beneficiile ei, iar numeroase studii le susțin. Pe de altă parte, consumul excesiv poate avea și dezavantaje sau chiar efecte adverse. Iată câteva dintre ele:
- Anxietate
- Dureri de cap
- Iritabilitate
- Dificultate în a te focusa
- Schimbări bruște de dispoziție
Mituri despre cofeină
Cofeina cauzează insomnii.
Există din cele mai vechi timpuri ideea că o ceașcă de cafea provoacă insomnii. Totuși studiile au arătat că în corpul nostru cofeina este procesată într-un interval de 3-6 ore și eliminată complet. Cafeaua este procesată de ficat așa că 1-2 cești pe parcursul zile nu vor afecta somnul. Totuși pentru că are nevoie de câteva ore pentru a fi eliminată din organism nu este indicat să se consume înainte de ora de somn.
Cofeina deshidratează.
Cofeina în sine nu are efect deshidratant în organism. Ce face aceasta este că are un efect diuretic, ajutând organismul să elimine lichide, iar asta poate duce la deshidratare.
Cofeina ajută să te trezești din mahmureală.
Este un mit că o ceașcă de cafea ajută după un consum excesiv de alcool. Cofeina și alcoolul stimulează în mod diferit și în părți diferite creierul. Este doar un efect psihic, însă în realitate creierul este simulat în parti diferite, în mod total diferit de către cele două substanțe.
Cofeina înseamnă cafea.
Poate cel mai des întâlnit mit este că atunci când ne referim la cofeină înseamnă automat cafea, însă cofeina este o substanță care să găsește și în alte plante. Ceaiul verde este o altă sursă importantă de cofeină, o ceașcă de 250 ml având 30 mg de cofeină, comparativ cu aceea cantitate de cafea care conține în jur de 50 mg.
O alta sursă de cofeina este și ciocolata, 100 grame de ciocolată neagră având 43 grame de cofeină. Efectele acesteia sunt aceleași indiferent de sursa de consum.
Cofeina și cafeina sunt două substanțe diferite.
Deseori este întâlnită ideea că există două substanțe, cofeina și cafeina. Acest lucru este un mit, diferența dintre cele două o face doar dialectul din care provine cuvântul. Cofeina provine din cuvântul coffee, iar cafeina din cuvântul cafea / cafe.
Cea mai bună cafea boabe
Concluzie
Analizând din mai multe perspective, cafeaua poate provoca dependență. Totuși un consum moderat are și beneficiile ei, iar fiecare organism este unic și reacționează în mod diferit la stimuli așa că se recomandă precauție când vine vorba de consum în cantități mari.