Ce efecte are cafeaua asupra organismului?

A savura o cafea dimineața a devenit un obicei la care puține persoane pot renunța. Anual, se consumă aproximativ 500 de miliarde de căni. Este recunoscut faptul că o asemenea băutură revigorează organismul și îi oferă doza de energie necesară pentru realizarea activităților zilnice.
woman posing wearing white dress shirt sitting on window

Imaginează-ți, așadar, cum ar arăta ziua ta fără o cană plină de cafea intensă, care să îți stimuleze toate simțurile. Pe lângă experiența unică pe care o oferă, consumul de cafea este recomandat și din alte motive. Datorită compușilor bioactivi pe care îi integrează, băutura prezintă o serie numeroase de efecte asupra organismului. Lista este una lungă, însă acum este timpul să descoperi câteva dintre ele.

Efectul cafelei asupra corpului

Echilibrează sistemul cardiovascular

Cafeaua are un efect protector asupra tensiunii arteriale și asupra funcționării inimii. Acidul clorogenic, potasiul, niacina, magneziul și tocoferolul sunt compușii chimici care acționează asupra vaselor de sânge. Se produce, de asemenea, oxidul nitric care stimulează vasodilatația.

Conferă o stare de bine constantă pe tot parcursul zilei

Are proprietăți antioxidante și îmbunătățește starea de spirit. De asemenea, riscul dezvoltării bolilor neurodegenerative este îndepărtat cu succes. Stările de anxietate, oboseală sau chiar depresie pot fi gestionate cu ușurință. Așadar, persoanele care consumă regulat cafea au șanse mult mai mici să se confrunte cu afecțiuni precum Parkinson sau Alzheimer.

Îndepărtează riscul dezvoltării cancerelor hepatice, pulmonare, colorectale sau cele din sfera ORL

Conținutul bogat de enzime și de acid clorogenic are efecte anticarcinogenice, ceea ce scade semnificativ posibilitatea de apariție a cancerului.

Crește secreția gastrică

Cafeaua armonizează tractul intestinal și scade cu până la 39% riscul dezvoltării cirozei. Îndepărtează pofta de mâncare, ceea ce reprezintă un plus pentru cei care își doresc să scape de kilogramele în plus. De asemenea, are efecte diuretice și stimulează funcționarea normală a rinichilor.

Elimină posibilitatea dezvoltării gutei

Un studiu efectuat pe un eșantion de 45.000 de oameni a demonstrat că bărbații de peste 40 de ani care consumă cafea nu se mai confruntă cu o asemenea afecțiune.

Cea mai bună cafea boabe

Cafeaua boabe provine din foarte multe surse ca să nu le poți diferenția în arome și gust. Arborele de cafea crește în toate zonele…
Citește tot
brown coffee beans

Efectul cafelei asupra pielii

Datorită compușilor bioactivi, cafeaua are efecte minune asupra metabolismului. Însă, te-ai gândit vreodată că o asemenea băutură acționează armonios și asupra pielii? Produsele cosmetice care au la bază cofeină sunt din ce în ce mai recomandate de majoritatea dermatologilor. Printre beneficiile pe care le oferă se numără:

Îndepărtează ridurile

Cafeaua conferă pielii elasticitate și strălucire. În plus, previne îmbătrânirea prematură și elimină imperfecțiunile.

Protejează pielea în fața razelor ultraviolete

Dacă plănuiești o vacanță pe o plajă însorită, o cremă care conține cofeină nu poate lipsi din rucsacul tău.

Elimină urmele de celulită

Cafeaua stimulează funcționarea vaselor de sânge și acționează asupra țesutului adipos. Depozitele de grăsime se descompun rapid și stopează procesul de formare a celulitei. Aspectul pielii va fi revitalizat cu succes, iar tu te vei putea bucura de silueta la care ai visat dintotdeauna.

Cea mai bună cafea măcinată

Cafeaua poate veni în multe variante, origini sau tipuri de prăjire. De-a lungul timpului, modalitatea de a o prepara a devenit o preocupare…
Citește tot
hands of a woman with manicured nails making coffee

Doza recomandată de cafea

Excesul ar trebui evitat cu orice preț, mai ales când vine vorba de consumul cafelei. Dependența poate avea repercusiuni grave asupra întregului organism. Încearcă, așadar, să nu transformi o experiență unică într-un obicei nesănătos.

Medicii recomandă două cești cu intensitate moderată pe zi. De asemenea, este indicat să urmezi câteva sfaturi pentru a avea parte de rezultatele dorite:

  • Nu consuma cafea după ora șase seara pentru că este foarte posibil să te confrunți cu insomnii.
  • Evită să adaugi zaharuri sau alți îndulcitori în compoziția cafelei. Nimic nu se compară cu senzația pe care ți-o poate oferi un gust autentic. De asemenea, cafeaua neagră nu afectează nivelul de zahăr din sânge. Totuși, dacă îți plac aromele dulci poți opta pentru variante naturale precum sirop de ștevie sau curmale.
  • Dacă suferi de afecțiuni cardiovasculare este recomandat să discuți cu un specialist. El îți va prescrie cantitatea potrivită de consum.
  • În cazul în care devii mult prea agitat/ă sau resimți dureri de cap încearcă să reduci doza de cafea. Dacă totuși simptomele neplăcute nu dispar ia legătura imediat cu un medic. Excesul de cafea poate duce la apariția tahicardiei și a tulburărilor sistemului nervos.

Alegerea cafelei

Dacă vrei să te bucuri la maximum de avantajele pe care le oferă cafeaua este indicat să alegi cu grijă sortimentul. Calitatea este cea mai profitabilă investiție pe care o poți face. Cafeaua de specialitate este cea mai recomandată variantă, din diverse motive:

Boabele sunt crescute cu atenție la altitudini mari de fermieri iscusiți în zone exotice

Printre țările care oferă cele mai mari cantități de cafea se numără: Brazilia, Columbia, Etiopia, Guatemala, Honduras și India. Persoanele care se ocupă de cultivarea boabelor respectă standarde înalte de siguranță și responsabilitate.

Oferă o textură inedită

Vei recunoaște din prima o cafea de calitate superioară. Boabele neprăjite prezintă o nuanță intensă de verde. După ce trece de faza preparării, cafeaua impresionează prin textura cremoasă.

Gustul este inconfundabil

Tocmai datorită condițiilor speciale de cultivare, cafeaua arabica prezintă o aromă delicată, cu note dulci de fructe de pădure, nuci sau ciocolată. De asemenea, mirosul intens persistă chiar și după răcire.

Tehnici speciale de pregătire

Opțiunile de specialitate sunt preparate cu atenție de experți în domeniu. Boabele de cafea trec printr-un proces atent de prăjire. Mai apoi, un barista profesionist pregătește băutura propriu-zisă cu ajutorul unui espressor. Fiecare opțiune presupune o altă metodă de realizare, specială în felul ei. În funcție de preferințe, poți opta pentru diverse moduri de prăjire: americană, vieneză, europeană, italiană sau franceză. Indiferent de alegere, papilele gustative vor fi răsfățate de mixul ingenios de arome.

Consumul de cafea oferă o serie numeroasă de avantaje asupra întregului organism. Beneficiile se resimt atât asupra sistemelor cardiovascular și nervos, cât și asupra pielii. Totuși, excesul îți va dăuna semnificativ, mai ales în cazul în care suferi de anumite afecțiuni. De asemenea, este indicat să alegi variantele de calitate superioară pentru a avea parte de experiențe unice. Nimic nu se compară cu senzațiile inedite pe care le conferă o cafea de origine, care integrează arome exotice.

Alege cu încredere o cafea de specialitate și bucură-te de avantajele numeroase pe care le prezintă! O clipă de răsfăț este întotdeauna binevenită!



Citește și...