Cum se servește un espresso în mod corect?

Espresso este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, cu o lungă tradiție în spate. Se prepară relativ rapid, din boabe măcinate atent și proaspăt prăjite. Însă, băutura ascunde un adevărat mix de emoții și trăiri inedite. Majoritatea tinde să aleagă cafele îndulcite cu diverse arome, fără să își dea seama că espresso-ul oferă de fapt gustul autentic de cafea.
Espresso on a wooden table

Calitatea joacă, evident, un rol semnificativ în definitivarea texturii cremoase și aromei inconfundabile.  În funcție de sortimentul ales, cafeaua îți va oferi experiențe diferite. Tocmai de aceea, variantele de specialitate sunt cele mai recomandate. Nimic nu se compară cu incursiunea magică pe care ți-o poate oferi cafeaua cultivată cu migală în regiuni exotice.

Tipuri de espresso

Înainte de a trece la etapele de servire și metodele de preparare ar trebui să știi că există mai multe tipuri de espresso. Printre ele se numără:

Espresso scurt – Doza de energie de care ai nevoie la începutul zilei. Se macină în jur de 7 g de boabe de cafea la o presiune de 9 bari și o temperatură cuprinsă între 90 și 95 de grade Celsius pentru a obține un espresso clasic.

Lungo – Cantitatea de cafea rezultată este dublată, iar gustul devine mai dur și amărui. Tocmai de aceea, este opțiunea ideală pentru cei care iubesc experiențele intense când vine vorba de savurarea cafelei.

Americano – O variantă cu multă istorie în spate. A prins contururi în timpul celui de-al doilea război mondial când soldații americani au pășit pe continentul european. Aici au descoperit cafeaua italiană, care era mult prea tare pentru gusturile lor. Tocmai de aceea, au adăugat apă fierbinte pentru espresso-ul clasic și au inventat, așadar, o nouă metodă de preparare.

Long Black – Se aseamănă foarte mult cu americano, dar gustul este îmbunătățit. Apa fierbinte este turnată ușor peste crema formată la suprafața cafelei, ceea ce îi păstrează consistența specifică. În ceea ce privește aroma, long black integrează note delicate.

Sfaturi de servire espresso

Există multe lucruri neexplorate despre servirea unui espresso. Cafeaua se bea în general pe fugă, acasă sau în drum spre muncă. Este acel impuls care sporește capacitatea de concentrare, tocmai de aceea activitățile zilnice sunt realizate cu ușurință. Însă, savurată corect, băutura este capabilă să îți ofere mai mult decât o doză zdravănă de energie.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te bucuri de aroma autentică a unui espresso:

Servește o ceașcă de espresso alături de o sticlă de apă minerală. Adevărații iubitori de cafea beau apă minerală după fiecare înghițitură de cafea. Motivul este simplu. Numai așa te vei bucura din plin de buchetul intens de arome și texturi.

Bea espresso cât încă este cald. Dacă băutura s-a răcit să fii sigur/ă că gustul nu mai este același. Evident, cafeaua de origine își păstrează farmecul chiar și după răcire, dar, în cazul unui espresso lucrurile stau diferit. Tocmai datorită cantității reduse e indicat să nu zăbovești prea mult asupra băuturii. În cazul unui espresso scurt, specialiștii recomandă să fie savurat din două înghițituri.

O cafenea de specialitate este locul în care vei experimenta în mod sigur momente unice. Aici tradiția se îmbină cu tehnicile moderne de preparare pentru a definitiva băuturi ingenioase. Alege, așadar, locurile în care primează profesionalismul, seriozitatea și transparența. Calitatea este cu siguranță cea mai bună investiție pe care o poți face.

Alege-ți cu atenție aparatul de cafea. Dacă îți place să bei cafeaua acasă ar trebui să știi că un espresso veritabil nu poate fi pregătit fără aparatură specială. Vei avea nevoie de un aparat modern, care să te ajute să redai cu exactitate intensitatea și textura cafelei ideale. De asemenea, când servești espresso-ul este indicat să alegi recipiente de calitate superioară. Cănile din ceramică sau porțelan sunt cele mai indicate variante.

Aparatul de cafea potrivit pentru espresso

Nimic nu se compară cu senzația de liniște pe care o conferă savurarea cafelei într-un spațiu intim, care te reprezintă în totalitate. Majoritatea alege să se bucure de experiența inedită a unui espresso chiar în locuința personală. Nu este nimic ieșit din comun, însă e mai mult decât necesar să optezi pentru tehnologiile potrivite de preparare. De ce contează atât de mult? Ei bine, o asemenea băutură se pregătește la o presiune destul de ridicată, care îi conturează gustul aparte.

Iată câțiva factori pe care trebuie să îi iei în calcul pentru a alege corect aparatul de cafea:

Presiunea – 9 bari este valoarea minimă care îți poate reda un espresso scurt. Presiunea cuprinsă între 9 și 15 bari este cea mai indicată variantă pentru a obține rezultatul dorit: o cafea delicioasă.  

Gama de băuturi – Dacă ești un iubitor al espresso-ului poți alege opțiunile simple. Însă, aparatele care oferă o gamă diversificată de băuturi sunt mult mai performante. În plus, te vor ajuta să descoperi și alte texturi și arome.

Puterea de preparare – Dispozitivele care prepară rapid cafeaua îți garantează gusturi intense și arome inedite. Un espresso este gata în aproximativ 30 de secunde. Dacă durează mai mult, intensitatea va avea de suferit.

Funcții multiple – Aparatele moderne reprezintă fără îndoială adevărate revoluții în ceea ce privește pregătirea cafelei. Orientează-te către cele care îți oferă posibilitatea personalizării băuturii. Opțiunile care integrează râșniță, accesorii pentru lapte, funcții de auto-curățare și de stabilire a concentrației sunt cele mai recomandate.

Dimensiunile – Pe lângă multifuncționalitate, aspectul general este un element la fel de important. Dacă dispui de spații compacte, alege un aparat de cafea care prezintă un design ergonomic. Astfel, va fi ușor de transportat și integrat în locuință.

Cel mai bun espressor automat

Tehnologia ne face viața mai ușoară în foarte multe situații cotidiene, cu atât mai mult când vine vorba de a savura o cafea preferată fără…
Citește tot

O ceașcă de espresso îți va surprinde în mod plăcut papilele gustative. Însă, acordă o atenție deosebită fiecărui detaliu care ține de preparare și servire. Dacă vrei să te bucuri de un gust aparte e indicat să alegi variantele profesionale, de calitate superioară. Optează pentru cafenele de specialitate, acolo unde fiecare activitate are la bază ceva special. În cazul în care îți dorești să savurezi cafeaua de acasă este recomandat să achiziționezi un aparat de cafea modern.Citește și...