Cuprins
Cafeaua arabica
Cu siguranță ai mai auzit de cafeaua arabica, dar știi de fapt de unde provine? Este un soi originar din Etiopia. În momentul actual cel mai cultivat tip la nivel global – aproximativ 60% din întreaga cultură de cafea. Este bogată în arome, parfumată, dulce și ușor acidă, însă conținutul de cofeină este mult mai scăzut decât în cazul celei robuste.
Cafeaua robusta
Cafeaua robusta este un soi de cafea originară din Africa Centrală și de Vest, descoperită spre sfârșitul anilor 1800. Acoperă un sfert din producția mondială de cafea și conține o cantitate mai mare de cofeină. Așadar, este o alegere potrivită pentru cei ce preferă aromele intense.
Beneficii cafea
Pentru oricare tip ai opta, consumul de cafea aduce cu sine și beneficii însemnate:
- Conține substanțe nutritive de care organismul tău are nevoie în viața de zi cu zi. Printre ele se numără și vitaminele B1, B2, B3 și B5, dar și potasiul și manganul. De asemenea, cafeaua conține un număr mai mare de oxidanți decât mult dintre fructele și legumele din alimentația zilnică.
- Cofeina sporește nivelul de energie din organism prin neutralizarea adenozinei, o substanță cu funcție inhibatoare din creier. Astfel, crește nivelul dopaminei și norepinefrinei, iar funcțiile cognitive ale creierului se îmbunătățesc semnificativ.
- Este un accelerator al metabolismului, ceea ce contribuie la arderea grăsimilor. Accelerează procesul cu aproximativ 10%.
- Reduce riscul apariției unor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Cofeina inhibă producția de beta-amiloid, proteină ce în timp se acumulează în jurul celulelor creierului. De asemenea, reduce și riscul apariției cirozei.
- Îmbunătățește performanțele fizice prin stimularea producției de adrenalină, un hormon ce pregătește corpul pentru diverse eforturi fizice.
Arabica vs Robusta
Chiar dacă ambele variante sunt apreciate la nivel mondial, există diferențe clare între cele două soiuri. Indiferent de alegere, vei avea parte de o experiență complexă, presărată de arome, texturi și gusturi interesante.
Există câteva aspecte pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a-ți alege opțiunea preferată:
- Gustul conferă poate cea mai semnificativă diferență. În timp ce cafeaua arabica este dulce și integrează note delicate, cafeaua robusta are un gust mai puternic, înțepător și amar.
- Nivelul de cofeină este un alt factor care le diferențiază în mod evident. Cafeaua robusta are un conținut mult mai mare comparativ cu cea arabica.
- Conținutul de zahăr al cafelelor preparate din boabe de cafea arabica este semnificativ mai mare. O cafea calitativă nu va necesita adăugarea de zahăr, lapte sau altor tipuri de îndulcitori.
- În mod normal, Arabica este mai scumpă decât Robusta, însă prețul este delimitat și de alți factori destul de însemnați. Poate cel mai important este zona plantației de unde provine cafeaua. Cafeaua arabica este cultivată în regiuni exotice, aflate în general pe continentul african. Culturile sunt îngrijite de fermieri, care utilizează tehnici speciale de spălare și recoltare. Tocmai de aceea, o ceașcă de cafea arabica devine o călătorie inedită, care te va surprinde din toate punctele de vedere.
- Conținutul de acid clorogenic – antioxidant prezent în ambele soiuri. Totuși, cafeaua arabica prezintă o cantitate mai mare. Acidul are un efect uimitor în curele de slăbire și poate contribui chiar și la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Fiecare tip de cafea este unic, iar selecția celei preferate poate deveni o adevărată provocare. Pentru a-ți da seama trebuie să deguști ambele soiuri sau să ceri părerea unui specialist. Numai așa vei ajunge să ai parte de cea mai bună experiență. De asemenea, prepararea este un pas foarte important în obținerea unei cești de cafea delicioasă. Oricât de calitativă ar fi cafeaua, dacă pregătirea nu este pe măsură, rezultatele nu vor fi aceleași. Alege, așadar, serviciile unui barista profesionist, care știe să transforme obișnuitul în extraordinar când vine vorba de arome și texturi.
Calitatea cafelei
Savurarea unei cești de cafea devine pentru mulți o experiență autentică. Totuși, cît de mult timp aloci pentru a selecta cafeaua potrivită? Gusturile diferă, iar o ceașcă ideală poate reprezenta complet altceva de la o persoană la alta.
Totuși, există câțiva factori care te vor ajuta să alegi din prima o cafea calitativă:
- Mirosul unei cafele de calitate este unul puternic, de boabe proaspăt măcinate. Atunci când este fierbinte poți simți mai ușor mirosul, însă el ar trebui să persiste și după ce băutura se răcește.
- În ceea ce privește culoarea, nuanțele de maro închis sau cele de negru, prin care nu poți vedea, sunt cele indicate. Pentru a observa cu ușurință, o cană transparentă îți va fi ideală. O culoare mai deschisă a cafelei sau transparența lichidului înseamnă fie calitate precară, fie prepararea greșită.
- Gustul trebuie să fie unul plăcut și persistent. Indiferent de soiul de cafea pentru care optezi, gustul amar resimțit este un semn că trebuie să încerci alte firme care prelucrează produsul.
Cea mai bună cafea boabe
Așadar, indiferent de gusturi, o cafea de calitate are anumite atribute care nu trebuie trecute cu vederea. Nu te opri asupra unei băuturi mediocre sau acceptabile, încearcă să descoperi sortimentul care îți satisface întocmai preferințele.
Este foarte important să te delectezi cu o alegere sofisticată, să-ți începi ziua într-un mod plăcut și să o continui la fel. O ceașcă de cafea pe zi este doza ideală de care ai nevoie pentru a beneficia de toate atributele pozitive ale băuturii. Cantitatea pe care o consumi este un aspect foarte important. Excesul se poate transforma în dependență, tocmai de aceea se pot instala rapid numeroase afecțiuni, care prezintă efecte negative pe termen lung.
Nimic nu se compară cu experiența pe care o ți-o poate oferi o cafea atent selecționată. Pe lângă gustul inconfundabil, îți conferă o stare de bine pe tot parcursul zilei.