Totul despre cafeaua instant

Cafeaua instant este o băutură foarte cunoscută și întâlnită în întreagă lume fiind cea mai ieftină și rapidă alternativă de a prepara o cafea. Nu are nevoie de niciun accesoriu pentru a o obține, pur și simplu o ceașcă și apa caldă vor fi suficiente. Totuși ce este și cum este obținută?

Ce este cafeaua instant?

Cafeaua instant a apărut ca o necesitate în anii 1930 când în Brazilia s-au cules cantități record de boabe de cafea pentru care nu existau cerere. Fiind nevoie de o soluție pentru a valorifica recoltele, dar și ca risipa să fie redusă, guvernul brazilian a cerut ajutorul companiei Nestle care, la momentul respectiv, dezvoltase o tehnologie de creare a laptelui pudră. Folosind aceeași tehnologie, Nestle a reușit să transforme cafeaua în granule devenind astăzi această cafea instant.

În mod simplu, cafeaua instant este cafea preparată într-o băutură foarte concentrată și transformată în granule prin diverse metode. Similar cu cafeaua preparată la filtru, cafeaua instant este preparată la fel, dar mai concentrat, apoi printr-un proces de uscare se transformă în granule.

Cum este obținută cafeaua instant?

Pentru a obține granulele din care se va obține cafeaua este nevoie de un proces de uscare. Există două cele mai folosite.

Spray-drying

Această metodă presupune uscarea cafelei extrase într-un cilindru cu aer cald. După ce cafeaua este preparată aceasta este distribuită similar unui spray într-un cilindru cu aer cald prin partea superioară. Acele particule de cafea se vor usca până ajung în parte inferioară a cilindrului și se vor transforma în particule fine de cafea instant. Spray-drying este cea mai comună metodă de uscare a cafelei.

Freeze-drying

O altă metodă des folosită este cea prin care extracția de cafea este congelată la temperaturi de -40 grade și tăiată în granule, apoi uscate la temperaturi joase în vid. Calitatea și aroma sunt protejate de temperaturile joase. La finalul procesului, cafeaua instant este împachetată în recipiente de sticlă sau ambalaje de plastic.

Ambele metode sunt folosite în obținerea cafelei instant și niciuna nu afectează gustul, aroma și calitatea inițială a cafelei extrase.

Ce băuturi poți prepara cu o cafea instant?

Pe lângă simpla cafea instant pe care o poți prepara, aceasta poate fi o alternativă bună pentru prepararea băuturilor reci. Una dintre cele mai celebre rețete obținute cu cafeaua instant este dalgona, tocmai pentru textura cremoasă pe care o face.

Cum se prepară dalgona cu cafea instant?

Vei avea nevoie de patru grame cafea instant, două lingurițe de zăhar și două linguri de apă rece pe care le vei pune într-un bol și amesteca cu un mixer până devine o spumă densă. Spuma aceasta o vei turna într-un pahar peste lapte și gheață. Simplu și eficient ai obținut o băutură de vară.

Este cafeaua instant bună sau nu?

În general, pasionații de cafea bună nu sunt entuziasmați când vine vorba de cafeaua instant din motive bine întemeiate. 90% dintre cafelele instant de pe piață sunt produse din surse mai puțin cunoscute, iar metoda prin care a fost extrasă inițial este întotdeauna o necunoscută. Dacă ne referim, în schimb, la calitatea și aromele acesteia, acestea sunt în mare parte inferioare pentru a putea menține prețul și cererea mare care există în anumite părți ale lumii.