Americano datează încă din al doilea război mondial când americanii soldați au adus în Europa obiceiul lor de a bea cafea la filtru, însă pentru a o obține rapid au ajuns să dilueze espresso cu apă caldă. De aici și denumirea de cafea americano.
Preparea cafea americano
Pentru a obține o cafea americano este nevoie fie de un espressor automat, fie de unul manual și apă încălzită la maximum 70 grade pentru a nu accentua gustul de bitter pe care îl are deja un espresso.
- Extrage un dublu espresso (40ml)
- Adaugă între 80-100 ml de apă caldă la 70 grade.
- Toarnă peste espresso și servește.
Tips & Tricks preparare cafea americano
- Apa turnată peste un espresso va sparge crema formată în extracție și vor împrăștia uleiurile în toată băutura. În schimb, extracția turnată peste apa caldă își vă păstra crema la suprafață și va avea un gust mai complex.
- Folosește apă bună pentru a obține un americano corect.
- Nu folosi apa pe care o oferă espressorul, de cele mai multe ori temperatura acesteia depășește 90 grade, iar acest lucru duce la obținerea unui americano bitter.
- Înlocuiește apa caldă cu cuburi de gheață pentru a obține un ice americano, dar nu amesteca apa caldă cu cuburi de gheață pentru că exista riscul ca băutura obținut să fie mult prea diluata și fără gust.
- Folosește minim 18 grame pentru a extrage un espresso dublu complex, cu note accentuate și corpolență ridicată. Nu vrei că apa să dilueze mai mult un espresso extras din prea puțină cafea.