Cuprins
Istorie Irish Coffee
Numeroase restaurante și baruri le ofereau băuturi calde călătorilor. Dar ce încălzește mai bine și mai repede decât alcoolul? Așadar, în iarna lui 1942, Joe Sheridan, bucătarul-șef al restaurantului de la Port Foynes a venit cu ideea de a pune Whisky în cafea. Întrebat de către un călător care este originea cafelei, bucătarul i-a răspuns “e cafea irlandeză” și așa i-a rămas numele până azi.
Mai târziu, la începutul anilor 1950, a fost adusă și în Statele Unite ale Americii. Aici a fost recreată la Buena Vista Cafe, o cafenea din San Francisco care a contribuit la popularitatea de care se bucură astăzi. Stanton Delaplane este scriitorul de călătorii care a adus rețeta pe continentul american și le-a cerut bucătarilor de la Buena Vista să o prepare. Astăzi, restaurantul servește aproximativ 2000 de Irish Coffee pe zi.
Așadar, pentru a păstra circumstanțele în care a fost creată, cafeaua irlandeză este perfectă pentru zilele friguroase de iarnă. Totuși, nu înseamnă că nu poate fi băută vara sau în perioadele calde din celelalte anotimpuri.
Ingredientele principale sunt cafeaua și whisky-ul, de aceea este considerat cocktail și poate fi servit și în baruri. De-a lungul timpului, tot mai multe țări și-au însușit rețeta. Majoritatea a modificat-o astfel încât să corespundă resurselor proprii. Există și cazuri în care rețeta a fost păstrată cât mai apropiată de cea originală:
- În sud-estul Asiei se folosește gheață și foarte rar frișcă
- Rețeta jamaicană folosește romul în locul whisky-ului
- Restaurantele și barurile din Scoția adaugă whisky scoțian
- În Rusia s-a schimbat inclusiv denumirea. Cafeaua irlandeză a devenit cafea rusească și conține vodcă
Preparare Irish Coffee
Rețeta originală a suferit numeroase variațiuni pe parcursul anilor, dar ingredientele au rămas aceleași:
- Cafea proaspăt pregătită
- Whisky irlandez
- Frișcă
- Îndulcitor
Chiar dacă multă lume nu bea cafeaua îndulcită, zahărul ajută să mențină frișca deasupra. Zahărul alb poate fi oricând înlocuit cu zahăr brun, melasă sau o combinație de îndulcitori.
Cantitatea din fiecare ingredient diferă de la sursă la sursă. Totuși, este recomandat este să ai două părți cafea, o parte whisky și 1-2 lingurițe de îndulcitor.
Într-un pahar transparent, din sticlă termorezistentă, se pune apă fierbinte pentru a-l încălzi, apoi se varsă. Se toarnă cafeaua, se adaugă îndulcitorul și se amestecă bine. Se adaugă whisky-ul. La final, se decorează cu un strat de frișcă.
Este recomandat să se utilizeze frișcă neîndulcită, deoarece băutura este deja foarte dulce. Pentru a crea stratul superior și pentru a nu se amesteca în cafea, toarnă frișca cu o linguriță preîncălzită. Poziționeaz-o mai apoi deasupra băuturii.
Cafeaua irlandeză este destinată pentru a fi consumată caldă. Aroma intensă a cafelei va fi completată de gustul înțepător al whisky-ului. Frișca este ingredientul care va echilibra mixul inedit de gusturi. Totuși, poți opta pentru rețeta care ți se potrivește mai bine.
Cea mai bună cafea măcinată
Știai că?
Irish coffee se numără printre băuturile care îți vor surprinde în mod plăcut papilele gustative. Este, de asemenea, o combinație ingenioasă de ingrediente atent alese.
Iată top 5 lucruri pe care nu le știai despre băutura irlandeză:
- Pe lângă cafea, conține și alcool, așa că este interzis consumul de către minori, femei gravide sau șoferi înainte de a urca la volan.
- Nu te oprește nimeni să adaugi ingrediente la rețeta originală, dar nu va mai fi la fel. Dacă îți plac băuturile mai dulci, poți adăuga cât zahăr dorești, dar înainte de a pune frișca, pentru a-i păstra aspectul. Dacă vrei să îți decorezi paharul, poți pune toppinguri sau fulgi de ciocolată peste frișcă.
- Chiar dacă se bea caldă, o poți prepara și cu ice coffee, în stil asiatic, dar tăria alcoolului va contrasta cu răcoarea cafelei.
- Dacă găsești la aparatele de cafea sau la magazine opțiunea de Irish Coffee, să știi că nu conține alcool, ci o serie de arome care să imite gustul original.
- Chiar și unele cafenele servesc un sirop special pentru a preveni consumul de alcool la volan. Totuși, poți găsi și locuri în care se servește cu whisky autentic.
Ingrediente Irish Coffee
Poți folosi atât cafea clasică, fiartă la ibric, cât și espresso sau capsule de cafea.
Dacă vrei să te bucuri de experiențe plăcute și gusturi autentice e recomandat să alegi ingrediente de calitate. Originea boabelor de cafea este foarte importantă pentru a defini aroma inconfundabilă a băuturii. Cele mai eficiente sortimente sunt cele din Etiopia, Brazilia, Costa Rica sau celelalte țări de pe linia Ecuatorului.
Whisky-ul, în schimb, este foarte popular în Irlanda și comercializat de mai multe firme. Câteva dintre variantele pe care merită să le încerci:
- Jameson Whiskey – este puțin dulceag și oferă gustul clasic irlandez.
- Paddy Whisky – integrează o aromă fină.
- Teeling Small Batch – oferă și nuanțe de rom.
Irish Coffee este un paradox al gusturilor. Oferă, de asemenea, texturi delicate și arome intense pe care le poți savura oricând, indiferent de anotimp. Se prepară cu ușurință, iar rețeta originală poate fi modificată în funcție de nevoi. Totuși, nimic nu se compară cu farmecul variantei clasice.