Probleme frecvente la un espressor manual

Manevrarea unui espressoar manual poate fi o provocare pentru cei care sunt la început de drum în folosirea acestuia. Necesită antrenament pentru a înțelege cum funcționează, dar rezultatele din ceașcă vor fi pe măsură.
clear coffee glass on silver espresso machine

Cel mai adesea începătorii se vor lovi de o serie de probleme când vor începe să prepare cafea la un espressor manual. Există doua tipuri de probleme cu care se poate confruntă oricine care manevrează un aparat manual.

  1. Probleme tehnice. Aceste de cele mai multe ori necesită asistență din partea unui tehnician.
  2. Probleme în procesul de preparare. Acestea sunt mai degrabă o serie de dificultăți cu care se poate întâlni cineva când folosește un espressor manual, mai ales la început.

Probleme tehnice

Espressorul nu ajunge la temperatura dorită

O problemă des întâlnită atunci când pornești un aparat este că nu ajunge destul de repede la temperatura potrivită. De obicei este nevoie de circa 20-30 minute că să atingă 90-94 grade.

În situația în care a trecut suficient de mult timp, iar apa nu ajunge la temperatura dorită acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive tehnice. Însă în majoritatea cazurilor se întâmplă pentru că undeva în circuitul apei este blocată o bulă de aer.

În acest caz oprește espressorul, golește recipientul în care se pune apa și înlocuiește-o cu una proaspătă, pornește espressorul, iar când apa s-a încălzit las-o să curgă pe toată pornind o extracție.

Dacă problema persistă, cel mai probabil există o defecțiune în boilerul de apă și este nevoie de asistență tehnică.

Grupul de extracție are un debit scăzut de apă

Dacă observi că atunci când pornești apa aceasta are un debit scăzut, acest lucru se poate întâmpla din două motive: grupul este blocat datorită reziduurilor necurățate de cafea sau presiunea din boiler este prea mică.

În primul caz curăță bine toate elementele grupului și asigura-te că îi faci un backflush regulat. Cum se face un backflush pentru a remedia blocarea grupului:

  • Asigură-te că ai apă suficientă în rezervor.
  • Scoate sita portafiltrului din espressor și înlocuiește-o cu sita oarbă.
  • Pune soluție specială pentru curățarea espressorului în sită.
  • Cuplează portafiltru în espressor și pornește extracția manuală.
  • Așteaptă 10 secunde și oprește-l. În acest moment se va auzi un sunet diferit tocmai datorită presiunii care se întoarce în boiler.
  • Repetă procedeul de 10 secunte de încă 10-15 ori.
  • Scoate portafiltrul și lasă toată apa din rezervor să curgă în gol.
  • Pune apă curată în rezervor, apoi las-o și pe aceasta să curgă în gol pentru a fi siguri că nu rămâne soluție în boiler.

În acest moment debitul apei ar trebui să revină în parametrii normali. Backflush-ul este o etapă foarte importantă în curățarea espressorului manual. Ideal ar fi să se efectueze zilnic.

În cazul al doilea dacă s-a efectuat un blackflush, iar problema debitului nu a dispărut, atunci cel mai probabil nu există suficientă presiune în boiler. În funcție de fiecare model de espressor aceasta se reglează diferit și trebuie consultat manualul de instrucțiuni.

Steamerul nu are presiune

În cazul care prepari lapte la steamer și obervi că presiunea e prea mică, acest lucru se întâmplă din două motive:

  1. Espressorul nu s-a încălzit suficient, iar în acest caz este indicat să mai aștepți 10-15 minute.
  2. Steamerul nu a fost curățat corespunzător și este blocat. În acest caz deșurubează capătul și cu o periuță curăță interiorul duzei.

Dacă se constată că nu acestea sunt motivele, atunci este nevoie de asistență tehnică.

Probleme de manevrare

Extracția nu pornește

Adesea espressoarele manuale au nevoie de timp să ajungă la temperatură optimă pentru a porni extracția. În acest caz doar acordă-i în plus 20 minute până se încălzește apa.

Cafeaua curge prea repede

Mulți se vor confrunta cu această problemă, dar acest lucru se întâmplă din câteva motive:

  • granulația setată în râșniță este prea mare.
  • cantitatea de cafea este prea mică.
  • presiunea din espressor este prea mare.

Majoritatea vor ajunge și la presiuni de 15 bari, ceea ce este mult peste recomandarea de 9 bari. În cazul în care presiunea nu se poate ajusta, se va ajusta granulația și cantitatea de cafea pentru a obține un flow constant.

Cafeaua curge prea încet

La polul opus față de problema flowului prea rapid, se află cel al flowului prea mic. În aceasta situație exista câteva motive:

  • granulația din râșniță este prea mică.
  • cantitatea de cafea prea mare.
  • presiune prea mică în espressor.

În cazul presiunii este necesar să se aștepte ca apa din boiler să se încălzească mai mult sau se consultă manualul de instrucțiuni pentru a o regla.

Cafeaua curge pe lângă portafiltru

O altă problemă des întâlnită este cea în care cuplezi portafiltrul în espressor, pornești extracția, iar cafeaua curge pe lateralele portafiltrului. Acest lucru se întâmplă din câteva motive:

  • portafiltru nu a fost cuplat cu forță până la capăt.
  • cafeaua este mult prea fină sau prea multă și din cauza presiunii curge în exterior.
  • garniturile sunt compromise.

În cazul garniturilor acestea se vor în locui cu unelei noi.

Laptele nu iese cremos

Cea mai frecventă dificultate în manevrarea unui espressor manual este prepararea laptelui. Acesta nu va ieși cremos doar pornind steamerul, ci este nevoie de o anumită tehnică pentru a obține un rezultat satisfăcător. Cum se procedează?

  • Pune lapte în latieră, dar ai grijă că aceasta să nu fie plină pentru a evita împrăștierea.
  • Așează steamerul în centrul latierei și introdu capătul circa 2 cm.
  • Înclină latiera spre dreapta păstrând steamerul în poziția de mai sus.
  • Pornește steamerul la presiunea maximă și nu muta latiera până laptele nu ajunge la temperatura tolerată de palmă.
  • La începutul procesului vei auzi un sunet ca un “fsss”, urmat de crearea unor bule mari de lapte. Dacă poziția este corectă, toate acele bule se vor sparge și se va crea o cremă elastică.

Pe lângă toate acestea, prepararea la un espressor manual necesită antrenament până obții un espresso corect. Uneori cafeaua va fi prea bitter, prea acidă, prea sărată, însă toate aceste probleme apar, în 90% din cazuri, datorită gradului de măcinare, cantității de cafea folosită în extracție sau tampării prea ușoară.

Un echilibru între toate acestea va ajuta la obținerea unui espresso corect.

Cel mai bun espressor manual

Cel mai bun espressor manual este acela care te va ajuta să obții exact echilibrul de gust pe care îl cauți într-o ceașcă de cafea.…
Citește tot


Citește și...