Cuprins
Top 3 cea mai bună cafea boabe pentru ibric
Cum aleg cafeaua boabe pentru preparare la ibric?
Ibricul este o metodă unică de preparare a cafelei. Aceasta este singura în care cafeaua și apa stau în contact chiar și după preparare când este servită. Din acest motiv este foarte important că alegerea unei cafele boabe să fie un factor important în preparare. Uite câteva aspecte de care să ții cont când alegi cafeaua pentru ibric.
Prăjirea
Cele mai bune rezultate în ceașcă se obțin în primul rând din gradul de prăjire. Fiecare grad în parte dezvoltă anumite arome și note, iar pentru fiecare sunt recomandate diverse metode.
În cazul ibricului, gradul de prăjire recomandat este light sau light spre medium pentru a obține un echilibru de arome. Gradele de prăjire mai ridicate tind să dezvolte mai mult notele de bitter, iar ibricul având un contact extins între apă și cafea tinde să extragă mai mult aceste note. Cu cât este mai prăjită cafeaua, cu atât ibricul va extrage bitter din boabele de cafea.
Originea
Un alt aspect foarte important este orginiea cafelei, iar pentru prepararea ibricului este întotdeauna recomandată arabică. Robusta are de 3 ori mai multă cofeină, iar aceasta se extrage mai mult atunci când este în contact cu apa pentru un timp îndelungat. De aceea există riscul ca un ibric cu robusta să fie pe lângă bitter și supraextras, dar să aibă și un conținut mult prea ridicat de cofeină.
Măcinarea
După alegerea unei cafele boabe potrivite, pasul următor este la fel de important: măcinarea. Ibricul necesită cea mai fină granulație a boabelor pentru a obține cele mai bune rezultate. Cu cât este mai fină, cu atât suprafața de extracție este mai mare și nu există riscul ca particulele de cafea să plutească în ceașcă.
Granulația foarte fină mai are și rolul important de a extrage cât mai multe uleiuri, acestea fiind unele dintre cele mai importante ingrediente în obținerea aromelor.
Cafea boabe pentru ibric
- prăjită lent
- gust intens și corpolent
- un amestec de cafea 100% arabica
- boabe din america latină și din asia
- boabe atent selectate
- prăjită mediu
- pachet resigilabil
- boabe de cafea arabica
- aromă delicată și fructată
Pașii necesari preparării cafelei la ibric
Prepararea cafelei la ibric este un mod foarte simplu de a obține o băutură delicioasă. Vei avea nevoie de cafeaua potrivită, apă și un ibric.
Pentru a obține o singură ceașcă de cafea vei avea devoie de 6 grame de cafea măcinată foarte fin pentru 60 ml de apă.
- Toarnă apa în ibric.
- Adaugă cafeaua și omogenizează.
- Pune-l pe o sursă de căldură (foc).
- Așteaptă până cafeaua crește în volum.
- Îndepărtează ibricul de sursa de căldură.
- Adaugă o linguriță de apă rece pentru a grăbi particulele de cafea să se așeze pe fundul ibricului.
- Toarnă în ceașcă și servește.
După cum poți observa, prepararea unui ibric este foarte simplă și nu necesită foarte mulți pași. Singurul aspect important este ca volumul cafelei să nu depășească volumul ibricului pentru a evita posibilele accidentări.
Întrebări frecvente despre cafeaua boabe pentru ibric
Ce tip de cafea boabe este cea mai bună pentru ibric?
Arabica. Aceasta este mai complexă în arome și nu conține un nivel foarte ridicat de cofeină precum Robusta. În schimb, pentru cei care preferă un gust intens se recomandă un blend care conține nu mai mult de 30% Robusta.
Recomandarea este ca boabele de cafea să fie depozitate într-o pungă cu valvă pentru a evita oxidarea boabelor. Oxidarea periclitează gustul și aromele naturale ale cafelei.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, cafeaua se macină în momentul preparării cafelei. Boabele care sunt măcinate își pierd din proprietăți, arome și gusturi în mai puțin de 10 minute din momentul măcinării.
În momentul preparării unui ibric, dacă la suprafața băuturi se observă o cremă densă de o culoare aurie, acesta este un indicator al prospețimii boabelor de cafea. În lipsa acesteia rezultă o cafea cu un gust fad și o consistență apoasă.
Contrar anumitor opinii, cafeaua nu se păstrează niciodată în frigider. Cafeaua absoarbe orice miros din spațiul în care este depozitat, chiar și într-o pungă închisă.