Cuprins
De-a lungul timpului producătorii de espressoare automate au încercat să găsească soluții care să se adapteze nevoilor celor mai comozi. Au combinat diverse funcții și programe de curățare pentru a rezolva problema dezvoltării bacteriilor, mucegaiului și calcarului în interiorul aparatului.
Cu toate acestea, încă prezintă un mare dezavantaj faptul că igiena espressorului nu se poate face deloc comod. În cele mai multe cazuri va fi nevoie de un tehnician care să poată dezasambla și curăța elementele interioare care intră în contact cu apa, cafeaua și laptele.
Cel mai bun espressor automat
Curățarea automată
În funcție de model și de calitatea brandului elementele pe care le poți dezasambla și curăța diferă, la fel cum diferă și programele de curățare. Aproape orice espressor automat vine la pachet cu un compartiment special în care rămâne zațul de cafea și un compartiment în care se pune laptele pentru spumare. Acestea se vor detașa de aparat și pot fi curățate.
Dar daca îți pui întrebarea “Cum rămâne cu restul elementelor din aparat care intră în contact cu cafeaua, laptele și apa?”, răspunsul este că pur și simplu există puține aparate care oferă soluții în această direcție.
Cele mai perfomante espressoare automate și-au dezvoltat aceste programe de curățare și, în funcție de model, se execută conform manualului de instrucțiuni al fiecăruia. Acestea pot oferi programe precum:
- Decalcifiere
- Program pentru curățarea sistemului de spumare a laptelui (tuburile interioare)
- Program de curățarea a grupului din care se obțin extracțiile de cafea
Pentru toate aceste programe se vor folosi soluții speciale recomandate de producător care pot fi sub formă lichidă sau solidă (tablete) și se va rula câte un program pentru fiecare din panelul de control al aparatului.
Ce poți face pentru a nu încuraja bacteriile, mucegaiul și calcarul să se dezvolte în interiorul aparatului este să folosești aceste funcții cu soluția specială pentru espressor și să rulezi programele de spălare mai des decât este indicat.
Curățarea la tehnician
Majoritatea va considera că este suficient să igienizeze compartimentele detașabile și să ruleze periodic programele de curățare, însă acestea nu sunt suficiente. De ce?
- Cafeaua conține uleiuri care se depun destul de ușor pe orice suprafață. Aceste uleiuri râncezesc la temperaturi ridicate și sunt un mediu propice pentru bacterii și mucegai.
- Râșnitele incorporate în espressoarele automate nu vor putea fi curățate deloc fără ajutorul unui tehnician. Este foarte important ca și cuțitele râșnitelor să fie curățate periodic pentru a împiedică depunerea uleiurilor și deteriorarea acestora.
- Toată instalația prin care trece laptele are nevoie de o curățare temeinică. Laptele arde foarte ușor la temperaturi ridicate, iar o mare majoritate a aparatelor nu controlează bine temperatura din interiorul lor.
- Calitatea extracțiilor va depinde foarte mult de igiena aparatului.
Din aceste motive este recomandat ca pe lângă curățarea pe care o putem efectua aparatului cu ajutorul indicațiilor din fabrică, un tehnician va executa o igienizare mai amănunțită și va prelungi durata de viață a espressorului, iar cafeaua nu va avea de suferit din punct de vedere al gustului.