Cum poate influența măcinarea gustul cafelei?

Dacă pentru un consumator prima impresie într-o cafenea drăguță o face un espressor curat, de brand, află că pentru profesioniști prima impresie o face râșniță de calitate. Cu cât râșniță este mai performantă, cu atât cafeaua vă fi mai bună indiferent de calitatea espressorului.
food restaurant dawn man

Te-ai întrebat vreodată ce anume influențează cel mai mult gustul unei cafele? Dacă da, atunci cel mai probabil ți-ai răspuns cu “Bineînțeles, cafeaua!”. Cu siguranță calitatea boabelor joacă un rol important, însă gradul de măcinare are un rol decisiv în gust.

Gradele de măcinare ale cafelei

Gradul de măcinare face referire la acea funcție de setare a râșniței prin care macină boabele de cafea mai fin sau mai gros, potrivit metodei de preparare care se folosește la momentul respectiv.

Începe de la super fin (fine) și ajunge la super gros (coarse), fiecare grad fiind folosit pentru o anumită metodă de preparare. O râșniță de casă, de bază, are doar grade de măcinare. O râșniță profesională, de uz comercial are și subgrade (cu cât sunt mai multe, cu atât se consideră că o râșniță este mai bună).

Așadar, care sunt gradele de măcinare și la ce se folosesc.

  1. Super fin – este primul grad și se folosește exclusiv la ibric. Cu cât este mai fin cu atât va ieși mai cremoasă și echilibrată cafeaua obținută.
  2. Fin – este al doilea grad și se folosește la obținerea espresso-ului. O râșniță care oferă mai multe subgrade pentru a obține o măcinare fină se consideră că este ideală, unele fiind exclusiv folosite pentru espresso.
  3. Mediu – este al treilea grad și se folosește la diverse tipuri de filtru: V60, Aeropress, Syphon, Moccamaster, Moka Pot.
  4. Gros (coarse) – se folosește la obținerea French Press-ului.
  5. Super gros (super coarse) – se folosește la obținerea Cold Brew-ului.

Toate aceste grade sunt, de obicei, numerotate pe o rotiță care se poate seta fie spre stânga, fie spre dreapta. Ce face mai exact este că cele două cuțite din interiorul râșnitei se apropie sau se îndepărtează lăsând loc pentru a trece cafea mai repede sau nu. Cu cât ai posibilitatea de a regla mai precis acele cuțite, cu atât vei obține băuturi mai bine extrase.

Influența gradului de măcinare asupra gustului cafelei

În funcție de cât de bine sunt măcinate boabele de cafea, extracțiile obținute vor avea gust diferit.

Uite aici un exemplu: imaginează-ți că ai o măcinătură prea mare pentru a obține un espresso (care în mod normal necesită 26-30 secunde pentru a se extrage 40 ml din 18 grame de cafea), iar apa curge prea repede prin particulele de cafea. Băutura obținută va fi foarte lichidă, vă ieși într-un interval de timp mai scurt, nu va avea cremă la suprafață și nici un gust satisfăcător.

Sau la polul opus, măcinătura este prea fină, iar apa trece foarte greu prin particulele de cafea.

Băutura obținută va fi prea puțină, va ieși într-un interval de timp prea mare, textura va fi prea consistentă, ușor sărată.

În ambele cazuri măcinătura a jucat rolul decisiv în gust, indiferent că apa a fost setată la o temperatură corectă, presiunea din espressor a fost în parametrii normali sau cantitatea de cafea a fost corespunzătoare.

La fel se poate întâmplă cu fiecare dintre metodele de preparare. O măcinătură incorectă pentru metoda aleasă poate să rezulte într-o băutură extrasă prea mult sau prea puțin, în ambele cazuri gustul nu vă fi unul satisfăcător.

Tipuri de râșnițe de cafea

Râșnița ideală se alege în funcție de ce anume decizi să prepari și buget. Fie că alegi un espressor, fie că alegi o metodă de filtru, există pentru fiecare ceva potrivit.

Există 3 categorii de râșnite:

  • Burr Grinder (conice sau plate)
  • Blade Grinder – funcționează mai mult că un blender.
  • Manual Grinder

Diferența dintre ele depinde foarte mult de scopul în care vor fi folosite.

Burr Grinder

În această categorie intră două tipuri de cuțite. Anume: conice și plate.

Diferența dintre cele două nu este una foarte mare când vine vorba de a fi folosite pentru uz casnic. Totuși când intervine ideea de a fi folosite în scop profesional aici contează mai mult calități precum precizia, rapiditatea, subgradele, volumul hopperului (acel coș în care se țin boabele) și durabilitatea cuțitelor. Aceste calități sunt mai des întâlnite la o râșniță cu tip de cuțite plate, decât la cele conice.

Din toate acestea putem deduce mai ușor că râșnițele care au cuțite de tip conic vor fi mai des întâlnite în categoria de uz casnic unde calități precum rapiditate, volumul hopperului, precizie nu sunt neapărat necesare în a prepara câteva băuturi acasă.

Blade Grinder

Acest tip de râșniță care funcționează mai mult ca un blender si este, probabil, unele dintre cele mai timpurii aparate pentru măcinarea cafelei acasă. Sunt simple, compacte și nu oferă prea multe opțiuni. La cele care oferă opțiunea de selectare a gradului de măcinare, de cele mai multe ori vor fi doar cele 5 menționate mai sus. La cele care nu vin cu aceasta funcție, măcinătura va depinde de cât de mult vei învârti cafeaua printre cuțite (cu cât mai mult, cu atât mai fine vor fi particulele de cafea).

Manual Grinder

Acest tip de râșniță, pe lângă că nu depinde de o sursa de electricitate, are marele avantaj că poate fi portabilă și ușor de folosit oriunde. Majoritatea au cuțitele de tip conic, iar cele mai bune și performante oferă posibilitatea de a seta gradul de măcinare.

Dacă îți vei achiziționa un espressor, este ideal să alegi o râșniță care este destinată pentru a prepara aceasta băutură. Ideale pentru această metoda de preparare sunt cele de tip plat. De ce? Pentru că va conține mai multe subgrade și se va ajusta mai ușor în funcție de ce cafea boabe vei alege.

Dacă în schimb vei alege o cafetieră sau un V60, Aeropress, Moccamaster, French Press ca metoda de preparare atunci ideal ar fi că râșnița să fie destinată metodelor de brew. Ideale sunt cele manuale sau cele de tip conic.



Citește și...